Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kitüntetés a magyar irodalmat gyűjtő németországi könyvtár alapítójának

A magyar kultúra külföldi megismertetéséért és terjesztéséért Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntetik ki Gudrun Brzoskát, a magyar irodalomra szakosodott Ehingeni Könyvtár alapítóját.
 
(MTI) Gudrun Brzoska nagyjából 450 magyar, illetve magyar származású szerző német nyelvű köteteit gyűjtötte össze a Duna-parti Ehingenben működő könyvtárban.
Magángyűjteményét 2009-ben alakította át közkönyvtárrá, és a www.ungarische-literatur.eu címen elindított egy honlapot, amelyen egyebek között recenziókat és életrajzokat közöl. A kölcsönkönyvtárban bő 1500 kötet és számos folyóirat várja az olvasókat. A Baden-Württemberg tartományban fekvő városban létrehozott könyvtár az eddigi legnagyobb szabású civil kezdeményezés, amelynek célja a németül megjelenő magyar irodalmi alkotások szakszerű gyűjtése, katalogizálása és megismertetése a németül olvasó közönséggel. Gudrun Brzoska könyvtáros és könyvkereskedő. A magyar irodalommal úgy került kapcsolatba, hogy férje néhány évig egy soproni iskolában tanított – áll a könyvtár honlapján megjelent ismertetőben.
    
Munkásságát a magyar kormány Pro Cultura Hungaria kitüntetéssel ismeri el. A díjat Mydlo Tamás müncheni főkonzul adja át szombaton a bajor fővárosban egy magyar irodalmi est keretében, amelyen Ákos Doma magyar származású német író felolvasást tart, Csaba Gál müncheni magyar költő-zeneszerző megzenésített verseit adja elő, Gyuricza Bernadett, a Magyar Turizmus Zrt. müncheni képviseletnek vezetője pedig előadást tart a magyar kávéházi kultúráról.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések