Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Gyász: meghalt Sara Danius, még a király is gyászol

Hosszan tartó betegsége után Sara Danius svéd irodalomtörténész-filozófus, szombaton hunyt el 57 éves korában. A svéd média szerint mellrákban szenvedett.
A Svéd Akadémia honlapján úgy fogalmazott, hogy "Sara Danius minden tettét kivételes erő és világosság jellemezte". Danius 2013-ban az a megtiszteltetés érhette, hogy életreszólóan a Svéd Akadémia tagjai közé választották, később, 2015-ben első nőként választották meg az akadémiai titkárság vezetőjének - írja a hvg.hu.

XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó szomorúan fogadta a halálhírt, elmondta, rengetegszer sikerült Sara-van beszélgetnie, akiben egy hihetetlen személyiséget vélt felfedezni. Később azt mondta: "Nagy hatású kulturális személyiség távozott közülünk, túlságosan korán"

A Svéd Akadémiát III. Gusztáv svéd király alapította 1786-ban, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések