Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Így veszik rá a diákokat az olvasásra: modern csapatjátékok, ajánlott irodalom

Kötelező helyett ajánlott irodalomnak nevezik, nyári szünet helyett egész évre kiadják az olvasmányokat a békéscsabai tanárok. Egyikük szerint modern csapatjátékokkal sokkal érdekesebbé lehet tenni az olvasást.
Egy békéscsabai tanárnő, amikor a nyolcadikas diákjaival a Kőszívű ember fiait dolgozta fel, azt a visszajelzést kapta, hogy nagyon élvezték a gyerekek. Az ötödikesei a Pál utcai fiúkkal kapcsolatban azt mondták, hogy habár mindenki ijesztgette őket, mégis egytől egyig érdekesnek tartották a történetét. Szerinte azért lelkesednek ennyire, mert ő az irodalmat úgy tanítja, hogy modern csapatjátékokat – például újságszerkesztés, kvízjátékok – tervez be az órába, így a kevésbé érdekes anyagokra is fel tudja hívni a figyelmüket - írja a beol.hu.

Csomósné Tanka Ilona, a békéscsabai Lencsési Általános Iskola magyar nyelv- és irodalomtanára előző évben mindig megbeszéli diákjaival, hogy hogyan fogják feldolgozni az olvasmányokat. Előzetes feladatokat is ad ki egyénileg és csoportosan, például rejtvényeket, projekt- és kutatómunkák formájában) az aktuális könyvvel kapcsolatosan. Így, hogy érdekessé teszi a diákok számára az olvasmányokat, könnyebben rá tudja őket bírni az elolvasásukra.

A kiadott olvasmányokat pedig nem feltétlenül a nyári szünetre adja fel a diákoknak, év közben is elolvashatják azokat. Éppen ezért feldolgozását nem is kezdi el rögtön a szünidő után a gyerekekkel - írja a beol.hu, hozzátéve: kötelező helyett inkább ajánlottnak nevezik a tanárok az irodalmi olvasmányokat.

A tanárnő szerint sok gyereket azért is nehéz rávenni manapság az ajánlottak elolvasására, mert azoknak a nyelvezete teljesen más egy mai szöveghez képest. Ettől függetlenül továbbra is megvannak a klasszikusok (Egri csillagok, stb.), de Csomosné Tanka Ilona szerint kortárs műveket is be kell emelni a tananyagba: például Varró Dániel, Lackfi János, Péter Erika vagy akár nyolcadikban Adamis Anna írásait - tette hozzá a beol.hu.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések