Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Indul a 2012-es Frankfurti Könyvvásár

A Frankfurti Könyvvásár Európában hagyományosan a legnagyobb szakmai vásárnak számít. Kiváló alkalmat nyújt, hogy a világ bármely pontján tevékenykedő kiadók figyelmét felhívják a magyar könyvekre. Idén is számos magyar szerző és kiadó és könyves szakember vesz részt a vásáron.


A Nemzeti Kulturális Alap 2012–2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt.

Ennek keretében Magyarország a lipcsei, a párizsi, a londoni, a szentpétervári és a prágai könyvvásáron vett részt a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek (Márai Sándor, Bánffy Miklós, Örkény István, Kertész Imre, Nádas Péter stb. bemutatásával.) A Frankfurti Könyvvásárt követően Belgrádban (2012. október 22-28.), Helsinkiben (2012. október 25-28.), Bécsben (2012 november 22-25.), Marosvásárhelyen (2012. november) és Szófiában (2012. december 4-9.) lesz jelen. Helsinkiben, Belgrádban és Szófiában díszvendégként veszünk részt a programokban.

Az október 14-ig tartó vásáron csaknem 120 országból mintegy 7500 kiállító mutatkozik be. Az összesen háromezer rendezvényen az irodalmi Nobel-díjas Herta Müllertől az új önéletrajzi kötetét bemutató Arnold Schwarzenegger színész-politikusig több száz szerző vesz részt. A díszvendég Új-Zéland. A fesztiválra 1986 óta hívnak díszvendég országot, Magyarország eddig egyszer, 1999-ben, a közép-kelet európai államok közül elsőként töltötte be ezt a szerepet.

Újdonságnak számít, hogy a Balassi Intézet rendezvényei nemcsak a magyar standon lesznek megtalálhatóak, hanem a vásár nemzetközi platformjain, mint például Forum Dialog és Paschen Literatursalon, beágyazva olyan kontextusba mint pl. a német könyvdíj díjazottjainak felolvasása. Szakami jelentőséggel bír az is, hogy a könyvbemutatók alkalmával a Németországban elismert, német médiában sokat szereplö irodalomkritikusokkal beszélgetnek a magyar írók illetve elöadók.
Sikerként könyvelhetjük el, hogy több év szünet után újra részt veszünk a Best Book Design from All Over the World nemeztközi könyvkiallításon és versenyen is.

A magyar standon a vásár első napján a „Szép Magyar Könyv 2011” kiállítás hat díjazottja mutatkozik be. Október 11-én a 2012-es Európai Irodalmi Díj kitüntetettje a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor lesz a főszereplő.

A harmadik napon Vajda Miklós: Anyakép amerikai keretben című regényének könyvbemutatóját nézheti meg a közönség. A 78 éves Vajda első szépirodalmi regénye óriási érdeklődésre tett szert a nemzetközi irodalomban is. Könyve közönségszavazással bekerülta német nyelvű független kiadók idei hotlistjébe, amelybe hét könyvet az évről évre újraválasztott szakmai zsűri, hármat pedig az olvasóközönség választ online-szavazással. A díj átadására is ezen a napon kerül sor.

A nap másik központi témája a magyarországi ifjúsági –és gyerekirodalom lesz. Az eseményt Berg Judit és Balázs Eszter, népszerű gyerekkönyv írók, fogják össze. A délután folyamán Terezia Mora és Márton László Gergely Ágnes, Hamvas Béla, Komoróczy Géza, Márton László, Temesi Ferenc, Tóth Kriszta, Závada Pál – Korniss Péter új könyveit mutatja be a külföldi kiadók számára.

Október 13-án Polcz Alain: Asszony a fronton című művének könyvbemutatója lesz az egyik legfontosabb esemény, Katharina Raabe (Suhrkamp Verlag) és Földényi F. László esztéta részvételével. Ezt Bánffy Miklós: Megszámláltattál című művének könyvbemutatója követi.

Az október 10-én nyíló rendezvényen külön standdal jelentkezik például a Nintendo és a Sony. A Nintendo bemutatja a Wii játékkonzol új verzióját, a Wii U-t, a Sony pedig a Wonderbook (Varázskönyv) nevű új készülékét, amelyet a Harry Potter-mesék alapján fejlesztettek.

A frankfurti vásár "a szakma iránytűje", mindig is arra törekedett, hogy megmutassa a könyvkiadás fejlődésének irányait. A világ legnagyobb könyvvására a társadalmi folyamatok tükre is, "úgy változik, ahogyan a társadalom". Éppen ezért az idén "a gyermek- és ifjúsági média" a rendezvény tartalmi súlypontja, hiszen ezen a területen jelennek meg a leginkább előremutató megoldások, amelyek "prototípusai mindannak, ami a könyvkiadásban és a társadalomban történik" - mondta Jürgen Boos, a frankfurti könyvvásár igazgatója Berlinben a rendezvény idei programjának bemutatóján.
Reactions