Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Halálhozók – az igazság erőszakos útján

Könyv | Kemény, megrázó, félelmetes – ezzel a három szóval tudnám a legjobban jellemezni John Connolly regényét. A Halálhozók egy igazi férfias thriller, érzékeny lelkületű olvasók kerüljék. 
 
Sötét és felkavaró történetet mesél el nekünk John Connolly a Halálhozókban, ami szakít az általunk ismert bűnügyi regényekből megismert határokkal. Egyszerűen, zökkenőmentesen lépi át őket, és teremt egy olyan világot, ami még a harcedzett krimi és thriller rajongókat is megdermeszti olvasás közben. Nem egy könnyű, hangulatos kis nyári olvasmányról van szó, amit a forróságban örömmel lapoz fel az ember. A Halálhozók rátelepszik a lelkünkre, erőszakos világképétől ráncba szalad a homlokunk, és legszívesebben letennénk, mert nem akarunk belépni abba a sötét alagútba, ahol csak az agresszió, a halál, és az igazság egy kifordított változata vár ránk. A könyvbe csak azok kezdjenek bele, akik a gyilkosok lelkét akarják látni, mindenféle magyarázat, feloldozás, jóság nélkül.

Louis és Angel halálhozók, ők gyilkolják meg a gyilkosokat, azonban ez nem jelenti azt, hogy jók lennének, csupán lelkiismeret nélküli, rendkívül hatékony gyilkosokról van szó. Az áldozatok személye jelen esetben teljességgel lényegtelen, itt nem az igazság védelmezéséről van szó. Persze egy ilyen világban nem könnyű megkülönböztetni a célpontot a vadásztól, és könnyen bajba kerülhet az ember. Két főhősünkkel is ez történik, és megkezdődik az őrült hajsza a legprofibb, legkönyörtelenebb orvgyilkos, Bliss elől. A vérbosszú árnyékában összeolvad a múlt, a jelen és a jövő, megkínzott emberi sorsok titkai peregnek le a szemünk előtt. Megismerjük Louis tragédiáját, hogyan vált belőle rideg, könyörtelen gyilkos, hogyan került a halálhozók közé.

John Connolly thriller-sorozatának legújabb állomásában az eddig főszerepben tündöklő Charlie Parker csupán epizód szerepet kap. Míg A fekete angyalban vagy a Nyugtalanságban a magánnyomozó nézőpontjából követhetjük végig az eseményeket, addig most egy merőben új szemszögből láthatjuk a sokak által kedvelt privát kopót. Az író szakítva a sorozatban eddig megjelent regényekkel, most Loiust helyezi a középpontba, és párját, Angelt. A prostitúció, a bűnözés, a drogkereskedelem és a védelmi pénzek világát most is tökéletesen ábrázolja a szerző. Részletessége azonban néhol már túlzottan lelassította a regényt. Mindenkit tökéletesen megismerünk, az életüket, a vágyaikat, az álmaikat, és olykor-olykor már azt éreztem olvasás közben, hogy beértem volna kevesebb információval is. Félelmetes ilyen mélyen belelátni az emberek lelkébe, vannak dolgok, amiről jobb nem tudni.

Mindettől függetlenül, akik már eddig is olvastak Connolly-t, és jól ismerik Charlie Parker történeteit, számukra biztos befutó lesz az Ulpius-ház gondozásában megjelent Halálhozók. Aki viszont még csak most ismerkedne ezzel az igencsak férfias thrillert képviselő íróval, az kösse fel a nadrágját, mert itt bizony rögtön a mély vízben találja magát.

Mádai Adrienn írása - 2012. augusztus 25.

Reactions