Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Elkezdődött a Nyitott Levéltárak 2012 programsorozat

A Nyitott Levéltárak 2012 hétfőn kezdődött országos programsorozatában 34 levéltár mintegy 70 programmal vesz részt.
 
(MTI) A sorozat részeként a múzeumok éjszakáján, szombaton a Magyar Országos Levéltár várja az érdeklődőket játékokkal, időszaki kiállítással és "kulturális kaszinóval", pénteken szintén a MOL ad otthont a Brodarics István levelezése című konferenciának és könyvbemutatónak. A nemzetközi levéltári nap alkalmából hétfőn szakmai konferenciát tartottak Budapest Főváros Levéltárában, és kiállítás nyílt Vízhordók és vízvezetők címmel a főváros ivóvízellátásának megszületéséről. A programsorozatba illeszkedik majd a levéltárak őszi fesztiválja is.
  
– Jó kezdeményezés eseménysorrá összekötni és a közvélemény számára is világossá tenni a levéltárosi munka fontosságát – mutatott rá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nyitott Levéltárak 2012 programsorozat hétfői nyitórendezvényén Budapesten. Mint mondta, ezek a programok tudatosítják, hogy milyen kincseket őriznek a levéltárak a társadalom számára. Példaként említette Brodarics István (1490–1539) Igaz leírás a magyaroknak a törökökkel Mohácsnál vívott csatájáról című művét, amelyet a programok látogatói is megtekinthetnek. A tárcavezető arról is szólt, hogy az értéket nemcsak gyűjteni és őrizni nehéz, megmutatni sem egyszerű.
  
L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke elmondta, hogy az NKA 8 millió forinttal támogatja a programsorozatot. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében a Magyar Országos Levéltár Magyar Nemzeti Levéltárrá alakul, és ehhez a szervezethez kerülnek a megyei levéltárak. A "finomhangolás" a következő fél év feladata, az ehhez szükséges személyi és költségvetési háttérnek a megteremtése és megerősítése az idei és a jövő év legfontosabb feladata. Elsőként az NKA tartalék forrásaiból tudnak jelentős forrásokat biztosítani, a legfontosabb cél, hogy az új levéltári rendszer hatékonyan és jól működjön. L. Simon László szerint ennek garanciája az új, egységes kultúrpolitika, az NKA és a parlamenti bizottság közötti eddigi széttagolt munka összefogása.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések