Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Közkinccsé tette a szekszárdi könyvtár Csányi László író hagyatékát

Csányi László hagyatékát bemutató terem nyílt a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtárban, ahol látogathatóvá és kutathatóvá tették a 90 éve született író könyvgyűjteményét.
 
(MTI) – A könyvtár a mintegy ötezer könyvből álló hagyaték nagy részét az 1994-ben elhunyt író bútorainak, személyes tárgyainak környezetében tette kutathatóvá – mondta Németh Judit, a bibliotéka igazgatója. Mint kifejtette, az írói könyvtár egy polihisztor különleges szakirodalmi gyűjteménye a művészetek és a tudomány területéről, klasszikus művek mellett a 20. századi irodalom és képzőművészet javát is tartalmazza.
 
A szekszárdi író könyvtárának feldolgozása még folyamatban van, a könyvtár később a pályatársaktól, a családtól kapott filmeket és fotókat is digitalizálja, majd honlapján teszi közzé.
 
Csányi László (1922–1994), aki alkotó évtizedeit Szekszárdon töltötte, a nyolcvanas években publikálta – mások mellett Babitsról, Somlyó Györgyről készült – irodalmi esszéköteteinek többségét; kortársaival folytatott levelezése halála után Vadas Ferenc szerkesztésében jelent meg Szekszárdon. Az íróról elnevezett emlékplakettet évente Tolna megyei újságírók kaphatják meg.
 
A Tolna megyei könyvtár jelenleg is kutatja Csányi és Illyés Gyula levelezését – mondta az intézmény vezetője. Németh Judit megemlítette, hogy kiadásra vár Csányi László egy 1957-ben, Tolna megyei falvakban végzett cigány népköltészeti gyűjtése, amely a Holdsarló címet viseli, valamint a kéziratban lévő kétrészes, Szent Bertalan éjszakája című drámája is.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések