Csatlakozz hozzánk

Breaking News

Csődvédelmet kért a Révai Nyomda

Március 6-án csődvédelmet kért a magyar nyomdaipar egyik emblematikus vállalata, a nagy múltú Révai Nyomda. A cég további sorsáról egyelőre nincsenek hivatalos közlemények, információink szerint befektetőkkel egyeztetnek.

A Révai szakmai története 1869-ig nyúlik vissza, amikor a Révai testvérek megnyitották könyvkereskedésüket és kötészetüket Budapesten. A remek irodalmi érzékkel rendelkező testvérek könyvkiadással is foglalkoztak, megvásárolták Jókai Mór műveinek kiadási jogát, továbbá belefogtak legismertebb kiadványuk, a Révai Nagylexikon kiadásába. A növekvő kiadó igényei hívták életre az új üzletágat, a nyomdát. A könyvesbolt és kiadó később állami céggé alakult, a nyomda pedig továbbra is folyamatosan, nagy sikerrel működött.

A rendszerváltást követően 1991-ben az angol Watmoughs-csoport többségi tulajdont szerzett a cégben, ezzel egy időben a nyomda a belvárosból Óbudára költözött, lehetőséget teremtve a rotációs géppark kialakítására.

1998-ban a nyomda új tulajdonosa a British Printing Company és a Watmoughs-csoport egyesülésével létrejövő Polestar-csoport lett, mely akkoriban Európa legnagyobb független nyomdaipari vállalatát jelentette.

2001 első félévében, akkor úttörőnek számító lépésként beüzemelésre került a CTP rendszer, 2002-ben elindítottuk az ország akkor legnagyobb, első 48 oldalas nyomógépét, egy KBA C618-as modellt, majd 6 évvel később, 2008 augusztusában 72 oldalas nyomógépünket, a KBA C818-at.

2011-ben a spanyol GED Capital magántőke befektetési társaság 100 százalékban megvásárolta a Révait a Polestar-csoporttól. Ez volt a GED második közép-kelet-európai akvizíciója a nyomdaiparban. (A kiadó történetének forrása: revai-nyomda.hu)