Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kim Leine Magyarországon

A Scolar Kiadó vendégeként Magyarországra látogat, könyvbemutatót tart és dedikál az Északi Tanács Irodalmi Díját elnyerő Kim Leine dán író. Az est 2014. március 5-én lesz a Toldi Moziban.

Kim Leine 1961-ben született, egy Jehovai Tanúi közösségben nevelkedett. Tizenhét éves korában költözött Dániába. Első két regénye önéletrajzi ihletésű: a 2007-es Kalakban ír a gyermekként elszenvedett molesztálásról, valamint arról a tizenöt évről, amit Grönlandon töltött ápolóként és drogfüggőként; a 2008-as Valdemar napjában pedig egy gyilkossági esetet dolgoz fel, melyet nagyapja követett el 1938-ban. Műveit dánul írja.

A Végtelen-fjord prófétáival elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját, a Dán Könyvdíjat, a Weekendavisen és a Politiken Irodalmi díját.

A MŰRŐL
„Lenyűgöző eposz az elnyomásról és a lázadásról, antikolonialista, vadul burjánzó mű az emberről: testről és lélekről." (Az Északi Tanács indoklásából)

JELENTŐSEBB IRODALMI ELISMERÉSE
2013. október 30-án került megszervezésre az oslói Operaházban az Északi Tanács díjátadó gálája, amelynek keretében több irodalmi és művészeti díjat is átadtak. Ezen a napon osztották ki többek között az Északi Tanács Irodalmi Díját (Nordic Council Literature Prize), amely az egyik legrangosabb skandináv irodalmi kitüntetésnek számít. A győztes neve már tavasz óta ismert, hiszen az Elbíráló Bizottság már április 23-án nyilvánosságra hozta. Az idei díjat és a vele járó 350 ezer dán korona (mintegy 47 ezer euró) összegű pénzdíjat a dán-norvég regényíró, Kim Leine kapta Végtelen-fjord prófétáiv című, 2012-ben megjelent regényéért.
Reactions