Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Vámos Miklós: Szitakötő

Az 1950-ben született Vámos Miklós az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar író, olyan regényei révén, mint például a Zenga zének, az Anya csak egy van, az Apák könyve vagy A csillagok világa.
 
1957-ben egy ún. „hízótáborban” barátságot köt nyolc gyerek: öt fiú és három lány. A barátság olyannyira egy életre szól, hogy telhetnek-múlhatnak az évek, sőt évtizedek, változhatnak a rendszerek, sodorhat az élet kit erre, kit arra, „a nyolcak” (plusz néhány, időközben hozzájuk csapódó kültag) minden évben összejönnek egyszer-kétszer, hogy találkozzanak, együtt legyenek, felemlegessék a régi szép időket. Mindez eleinte nyári táborok, később a kötelező sorkatonaság, majd egyre inkább saját maguk szervezte kirándulások keretében történik. Az 1957-től egészen 2026-ig kanyargó cselekmény mozaikszerűen áll össze, hisz a nyolcak naplóját mindig más vezeti, ezenkívül pedig levelekből, e-mailekből, sms-ekből, személyes beszámolókból értesülünk az események alakulásáról.

Habár Vámos az 1950 környékén született generáció tagjait választja hőseiül - ahogy az alcím állítja, a mű a szerző nemzedékének regénye - , a Szitakötő bármely más korosztályt megérinthet.

Európa Könyvkiadó, 3500 Ft
Reactions