Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Boris Vian: Pusztuljon minden rusnyaság!

Boris Vian író-költő, a francia avantgárd művészet kiemelkedő alakja, többek között olyan művek szerzője, mint a Venyigeszú és plankton vagy a Tajtékos napok. Pusztuljon minden rusnyaság! című krimiparódiáját 1948-ban vetette papírra.

Rocky Bailey Los Angelesben élő fiatalember, aki dzsesszklubokban, barátaival mulatva tölti mindennapjait. A balszerencse úgy hozza, hogy épp egy ilyen hétköznapi mulatságról elrabolják, és olyan dolgokra kényszerítik, amiket inkább le sem írunk. Szabadulása után ráadásul pont kedvenc törzshelyén találnak egy halott gengsztert, ezért Rocky, barátjával, Garyvel karöltve nyomozni kezd. A nyomok bizonyos eltűnt lányokhoz, fertelmes fotókhoz és egy tudóshoz vezetnek, aki igen különös dologgal foglalkozik…

Vian – aki Raymond Chandler több regényét is lefordította – elsősorban pénzszerzés céljából magát egy fekete, amerikai írónak kiadva, Vernon Sullivan álnéven írt néhány, az ún. hard-boiled krimire hajazó könyvet (a Pusztuljon minden rusnyaság! a harmadik a sorban). A különbség csupán annyi, hogy a szerző nem lett hűtlen dadaista önmagához, így nála a főhős rémálmában egy zsiráffal szeretkezik, a keményöklű nyomozók mellett pedig beszélő kutyák és olyan kifejezések is feltűnnek, mint a „cuki szatírparti”.

Cartaphilus Könyvkiadó, 2500 Ft
Reactions