Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Tényleg vannak boszorkányok?

Könyv | A középkor egyik legelhíresültebb eseménysorozata a Salemi boszorkányper, amelynek során több nőt is megvádoltak és elitéltek boszorkányság vétkével, és máglyahalál általi halálbüntetéssel súlytották őket. A mai közvélemény megosztott a téma megítélését illetően: egyesek azt gondolják, hogy az elítélt asszonyok ártatlanok voltak, vagy csak egyszerűen szabadlábon kóborló őrültek, akikkel az akkori társadalom nem tudott mit kezdeni, mások pedig valóban boszorkánynak tartják őket, és ebből akár értéket is kovácsolnak. 
 
Könyvünk főhőse Connie Goodwin Amerika gyarmati történelméből vizsgázik, utolsó kérdéseként kapja, hogy adjon egy sokoldalú és tömör áttekintést az észak-amerikai boszorkányságról.  Connie történelmi szemlélete persze kizárja a boszorkányok létezését. A vizsga fényesen sikerül, témavezetője Manning Chilton professzor pedig megbízza azzal, hogy még a nyár folyamán találja ki disszertációjának témáját, és kezdje is el a kutatásait. Connie édesanyja, Grace azonban azzal bízza meg a lányt, hogy tegye rendbe rég elhunyt nagymamájának a házát, hogy el lehessen adni. Takarítás közben egy bibliában elrejtve talál egy kicsiny kulcsot, amelynek szárából kihull egy összegöngyölt papír, rajta egy név: Deliverance Dane. Ki lehet ez a nő és mi köze a nagymamájához?

A kulcs megtalálása és az azt követő levéltári látogatás felderíti, hogy Deliverance Dane egyike volt a salemi perek során megvádolt asszonyoknak, és a többiekkel ellentétben könnyen lehet, hogy tényleg boszorkány volt. Legalábbis nagy tudású, a gyógyfüvekhez és varázsszavakhoz értő, akit egy községi férfi vádolt meg, még a nagy persorozat előtt jóval, hogy megrontotta és megölte a lányát. Deliverance tulajdonában volt egy receptes könyv, amely nem csak Connie, hanem még témavezetőjének érdeklődését is felkelti. S hogy a romantika se hiányozzon, a kutatásban Connie segítségére van Sam is, a kedves ipari alpinista, akit azonban hamarosan egy rejtélyes baleset ér.

A könyv remekül adagolja a jelen és a középkori események bemutatását: Connie nyarát és kutatásait lineáris idővezetéssel, míg az 1690-es évek eseményeinek bemutatását aszerint, ahogy a megtalált információk egymásra épülnek. A mozaikdarabkák bemutatják a középkori babonákat, az emberek viselkedését megfertőző tudatlanságot, rosszindulatot, előítéleteket, kapcsolatrendszereket. Miközben a regény varázslatokat taglal, a történetvezetés mégis megmarad a hihetőség határain belül – talán egyedül a könyv csúcspontja kivétel ez alól. De addigra a szerző remekül felkészíti az olvasót ennek a fantasztikumnak a befogadására.

Katherine Howe szerzeménye, A boszorkányoskönyv, a GABO Kiadó gondozásában jelent meg, és egy könnyed szórakoztató olvasmány, amely izgalmas tartalmával fogja meg a téma iránt érdeklődőket.

Izbéki Petronella írása - 2012. augusztus 28.

Reactions