Csatlakozz hozzánk

Breaking News

Richard Burton először megjelenő naplói a Taylor iránti szerelméről vallanak

Hírek | Először jelennek meg nyomtatásban Richard Burton naplói, amelyekből többek között az is kiderül, hogy a walesi színészt milyen szenvedélyes szerelem fűzte Elizabeth Taylorhoz.
 
(MTI) - A kötet Burton naplóit és feljegyzéseit tartalmazza 14 esztendős korától egészen 1984-ben, 58 esztendős korában bekövetkezett haláláig. A 450 ezer szavas kézírásos hagyatékban - naplókban, zsebkönyvekben, naptárakban, kallódó papírdarabokon - a színész legbelsőbb gondolatai, félelmei tárulnak fel.
 
A bejegyzésekben Burton saját tehetségét is ecseteli, és újabb kihívások után sóvárog, amelyekben többet mutathatna színészi talentumából. A naplók legizgalmasabb részei azonban az Elizabeth Taylorhoz fűződő szenvedélyes szerelméről árulkodnak - ismertette a The Daily Telegraph online beszámolója (http://www.telegraph.co.uk/culture/film/starsandstories/9474774/Richard-Burtons-never-before-published-private-diaries-describe-his-passion-for-Elizabeth-Taylor.html).
 
A hollywoodi álompár 1963-ban ismerkedett össze a Kleopátra forgatásán. Rövidesen összeházasodtak, ám tíz évvel később, 1974-ben elváltak, majd 1975-ben ismét házasságot kötöttek, de második frigyük csupán egy évig tartott.1968 novemberében Burton a következőket jegyzete fel naplójába: "Világéletemben elkényeztetett a szerencse, de a legnagyobb szerencsém Elizabeth."
 
"Erkölcsös emberré tett, de nem álszentté, vadul izgató szerelmes-szerető ő, szemérmes, de szellemes, senki bolondja, csodás színésznő és a pornográf álmokat felülmúlóan gyönyörű" - fogalmazott Burton.
 
A naplókat Chris Williams, a Swansea-i Egyetem walesi történelemmel foglalkozó professzora szerkesztette kötetbe a kiadáshoz. Mint mondta: "A szavakból egészen más Richard Burton képe bontakozik ki, mint amilyen az emberek fejében él. Olyasvalakit ismerünk meg, aki sokkal megfontoltabb és elmélkedőbb, akit intellektuálisan foglalkoztat a körülötte lévő világ".
 
Burton az első házasság idején, 1965 és 1972 közötti feljegyzéseiben szerelméről és kapcsolatuk, valamit Taylor egészsége miatti aggodalmairól vall. "Nagyon őszinte és nyers beszámoló a házasságukról és egymáshoz való viszonyukról" - foglalta össze Williams.
  
A hét Oscar-díjra jelölt Burton egy dél-walesi szénbányász 13 gyermeke közül a 12-dikként látta meg a napvilágot. Ötször nősült és négy gyermeke született. Naplóit és feljegyzéseit özvegye, Sally Burton adományozta a Swansea-i Egyetemnek.
 
A The Richard Burton Diaries (Richard Burton naplói) című kötet a Yale University Press kiadásában jelenik meg októberben.

Nincsenek megjegyzések