Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Viszockij-konferencia és koncert Budapesten

Vlagyimir Viszockij, az életében tiltott orosz költő, zeneszerző, énekes életéről, munkásságáról tartanak nemzetközi konferenciát szerdán a Budapesti Gazdasági Főiskolán, majd alkotásaiból koncertet rendeznek az Orosz Kulturális Központban.
 
(MTI) Az események szervezője a Régiók Interkulturális és Orosz Nyelvi Egyesülete, amely elsősorban orosz nyelvtanárokat tömörít. A szervezet elnöke, Viczai Péter elmondta, hogy az egyesület fennállásának 20. évfordulóját Vlagyimir Viszockijjal ünneplik. Mint hozzátette, maga is Viszockij-kutató, az orosz költő volt doktori disszertációjának témája.
 
– A mostani lesz az első Viszockij-konferencia Magyarországon, költői est, kiállítás és koncert már többször is volt. A szerda délelőtti nemzetközi konferencián Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszönti a résztvevőket, akik között magyarok mellett orosz, bolgár és ghánai előadók elemzik verseit, zenéjét, a történelmi kort, a Brezsnyev-érát, amelyben a költő az elhallgattatott művészek közé tartozott, és azt is, miként lehet felhasználni munkásságát az orosz nyelvi oktatásban – fejtette ki a főszervező.
 
Az Orosz Kulturális Intézetben szerda este Farkasvadászat címmel összeállítást hallhatnak az érdeklődők Viszockij verseiből és dalaiból a Cécó-Akusztik együttes előadásában. A frontember, Horányi László színművész, énekes, gitáros, aki debreceni színészként a Hangfogó együttessel már előadott Viszockij-műsort, ezúttal Russ Pál és Vincze Ervin társaságában lép színpadra.
 
Viczai Péter elmondta, hogy Viszockijt ma már "össznépi Vologyának" tartják, népszerűsége folyamatosan nő, Oroszországban többen olvassák, mint Puskint vagy Dosztojevszkijt. Annak idején a tiltások ellenére is megénekelte az emberek gondját, baját, álmait, és mindazt kimondta, amit a mindennapi ember nem mert. Életében mindössze egyetlen verse jelent meg hivatalosan, de annak a szövegét is megkurtították. Ma több múzeuma van országszerte, többek között Moszkvában is. Gorbacsov hatalomra jutásával, a peresztrojka idején kezdték kiadni verseit és dalait, amelyekből nyolcszázat hagyott hátra.
 
Magyarországon három verseskötete jelent meg: a Tilalmakat szegve, a Farkasösvényen és A végzet dalai, mind a hármat Viczai Péter szerkesztette.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések