Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szabó Jolán: Párkereső

Magas, szálegyenes, hófehér hajú, elegáns, idősödő úr sétáltatja a kutyáját.
Mindenütt megnéznek, ahol csak megjelenünk, kettesben. Magas, szálegyenes, hófehér hajú, idősödő úr sétáltatja a kutyáját, gondolhatják azok, akik látnak bennünket, és mosolyoghatnak is rajtunk, ahogyan a fehér uszkár kutyalány időnként alig képes velem lépést tartani.
Kellemes a késő délutáni langymeleg, ha nem lenne velem Kócos, bizonyára rohannék két háztömböt és ezzel letudnám a napi sétát. Csakhogy ezt a pajkos szemű kutyalányt reggel, délben, délután és késő este is le kell hoznom, ha esik, ha fúj.
Az unokámtól kapom, amikor legutóbb meglátogatnak:
- Papa, ne legyél egyedül, azt mondja anya, hogy keveset eszik és a WC-ben is piszkolhat, ha teszel neki oda almát. Bocs, valami olyasmit. Megvan, almot!
Kevin tízéves és szépen beszél magyarul. A lányom, Dorka,  Doncasterben él, a szintén orvos férjével, és tisztelet neki, hogy megtanította magyarul az unokámat. Pontosabban a magyar bébiszitterüké az érdem.
De miért lenne az érdem, hogy valaki megtanítja az anyanyelvére a gyermekét? Őszintén szólva a vejemmel nem tudok kommunikálni, mert nem beszél magyarul, én meg csak makogok angolul.
Azóta sok mindent megtanulok Kócostól. Most kezdem érteni, mit jelent valakiről gondoskodni, nap, mint nap, elnézni a kölyök szeszélyeit, a széttépett papucsokat, a megrágott cipőket, a szőnyegre pöttyentett pisi foltokat. Hiába veszek neki egy puha anyaggal bélelt kutyakuckót, általában reggelente arra ébredek, hogy mellettem alszik az ágyban, összegömbölyödve a paplanon, egyenletesen szuszogva.
A szuszogással nincs nagy baj, de ha pukizik, azt sokáig érezni a levegőben, még akkor is, ha állandóan nyitva az ablak.
A takarítónőm, aki heti kétszer jön, mos, vasal és főz is rám, azonnal fizetésemelést kér, amint meglátja Kócost, pedig a kis fehér gombóc azonnal a szívébe zárja és várja, hogy játsszon vele, ahogyan velem megszokja. Eldobom labdát, ő meg visszahozza, miután kissé még megpofozgatja és megrágcsálja. Kartonnal veszem a labdát, mert nem győzöm cserélni. Fogyóeszköz. Mondhatni, gyorsan fogyó eszköz.
Az étkezésére is figyelnem kell, hogy változatos legyen, hogy kapjon elég vitamint és a csontjai növekedéséhez elég kalciumot. Az állatorvosi felügyeletet és a kutyakozmetikát is be kell iktatnom az életembe, legalább nem unatkozom.
Mondja is a fiam, hogy velük, a gyerekeimmel, nem foglalkozom annyit, mint ezzel a kiskutyával. Mit tagadjam, valóban, jelenleg az életem Kócos körül forog. Nem akarok visszavágni a fiamnak, hogy jobban tenné, ha megnősülne, elvégre már negyven lesz az idén. Csak vitáznánk, és a fejemhez vágná, hogy húszévi házasság után elhagyom a családomat és nekik az anyjuk mellett csupa küzdelem az életük.
Hát hogyne, nekem is csupa küzdelem, mert Erzsike, a feleségem, többet foglalkozik a gyerekekkel, mint velem. Kora reggel megyek dolgozni, mire hazaérek, a gyerekek már ágyban vannak, a feleségem meg fáradt, persze, én nem lehetek fáradt, hallgatnom kell, amit mesél, hogy mi történt aznap, a vacsorát sem ehetem meg nyugodtan.
Negyvennyolc évesen belehabarodok egy huszonhat éves lányba, Krisztába, a manöken alkatú, életvidám lányba. Úgy érzem magam az ágyban, mintha húszéves lennék és el is veszem feleségül. Jól menő vállalkozásom révén nem okoz gondot, hogy szórja a pénzem, csinosan öltözik és egész nap soppingol.  A gondok akkor kezdődnek, amikor esténként bulizni kell mennem vele, hiába vagyok fáradt, éjjel kettőnél korábban ritkán kerülök ágyba, és ott már legfeljebb aludni van kedvem. Kriszta hosszú körmeivel nem tud házimunkát végezni, szalad a lakás. Amikor nem találok egyetlen tiszta gatyát és inget sem, felveszek egy takarítónőt, aki főz is ránk. Végre ehetek rendes meleg ételt.
Kétségtelenül jól mutat mellettem, a sikeres vállalkozó mellett, a fiatal feleség. Soha annyi megrendelést nem kapok, mint abban az időben.
Havi kétszázezer gyerektartást fizetek, csak éppen nincs időm a gyerekekkel foglalkozni, meg Kriszta manipulál, hogy ne is legyen.
- Fújj, Kócos, nem szabad!
Képes lenne a kutyalány egy fél pár kóbor, ám meglehetősen piszkos zoknival játszani.
- Ennek az lesz a vége, hogy felveszlek és megyünk haza!
Rám néz azzal a két igazgyöngy szemével és csóválja a farkát, csak vicceltem, gazdi.
Tudja a regulát, ott jön mellettem, szaporázza a lépteit, nehogy lehagyjam.
Négyévi házasság után, egy hajnalig tartó buli után, reggel, munkába menet feltekeredek a kocsimmal egy fára. Két hónapig raknak össze a kórházban. Kis feleségem ez idő alatt majdnem a tönk szélére navigálja a vállalkozásomat. Elválunk.
Azóta egy éjszakánál többet nő nem tölthet a lakásomban.
Kivéve, persze, Kócost, aki hirtelen futni kezd, majd megáll szemben velem.
- Hohó, kislány, elfáradtál?
Már fordulunk is vissza, hazafelé. Nem veszem az ölembe, már nem olyan kicsi. Legalább elfárad, és vacsora után elalszik.
Az Asszonyság, ahogyan a háta mögött hívom a takarítónőmet, képes tökfőzeléket készíteni fasírttal, pedig tudhatná, hogy nem szeretem. A fasírtot megeszem egy szelet kenyérrel, a főzeléket pedig Kócos tányérjába öntöm. Neki sem ízlik. Akkor sem kap mást, egy fejlődő szervezetnek szüksége van rá. No, jó, mégsem maradhat étlen, adok neki féldoboznyi kis kutyafalatot. Persze, azt habzsolja.
A híradót a fotelből nézem, lábamnál elterül Kócos, és hamarosan a televízió hangjánál hangosabb szuszogása jelzi, hogy az igazak álmát alussza.
Túl csendes így a ház.
Ha Kócos ébren lenne, akkor sem lehetne vele beszélgetni, legfeljebb én beszélnék neki, ő pedig figyelmesen nézne rám, mint Kriszta, és nem értene belőle semmit, csak mosolyogna. Bezzeg Erzsikével órákig tudnánk fecsegni, lényeges és lényegtelen dolgokról, és rendszerint az a vége, hogy átlát rajtam, mint az üvegen és két mondattal helyre tesz.
A volt könyvelőnőm szerint az interneten lehet ismerkedni, még az én korosztályomnak is. Ki kellene próbálni.
Kócost óvatosan felveszem, mint egy gyereket, és a helyére viszem. Szerencsére nem ébred fel, csak álmában mordul egyet, mint mikor macskával találkozik.
Hajaj, annyi ismerkedési portál van a neten, hogy választani sem tudok közöttük.
Kiválasztok hármat, melyen regisztrálom  magam.
Hohó, mindegyiken meg kell adnom az ideális partnerre vonatkozó elvárásaimat, és ez nem is olyan könnyű.
Hogyan tartsam meg az ideámat, hogy nálam csak egy éjszakára maradhat egy nőszemély, nem költözhet ide, hogy ne borítsa fel az életemet. Márpedig minden asszony házasságot akar, összeköltözést, anyagi és lelki biztonságot.
Tulajdonképpen a megfelelő nőszemély esetében nem kellene havi ötvenezerért az Asszonyságot foglalkoztatnom, mi az a kis takarítás, mosás, főzés, vasalás?
Az is fontos, hogy legyen önálló lakása, kocsija, megélhetése, éppen eleget fizettem eddig a két feleségemnek, harmadik már nem lesz!
És az életkora? Hát, nehogy egy vén satrafa legyen, hanem kemény húsú, kívánatos, nem kövér, nem sovány, elegáns, mondjuk ötven körüli.
Az annál fiatalabbaknak még lehet nevelésre szoruló gyerekük, meg a karrier is fontos lehet számukra, akkor pedig rám nem is jutna elég idejük. Hiszen aki nálam kizárólagos helyet kap a szívemben, annál én legyek az első helyen! Hogy nálam nem lesz az első, mert azt a helyet már elfoglalta Kócos? Ugyan, nem egy fajsúlyú a két dolog! A kutyalány családtag!
Tudjon főzni, legyen okos és kívánatos, aki az ágyban csodát tud tenni velem, mert nekem már jól fel kell fűteni a motorokat ahhoz, hogy repülni tudjunk. Jó, nem repülünk már a mennyekig, de a tető felett tudjunk még néhány kört tenni.
Milyen kérdésekre kell válaszolnom? Megírjam magamról, hogy milyen is vagyok? No, akkor nem állna szóba velem senki!
A legjobb az lesz, ha azokat írom le magamról, ami vonzóvá tehet a megfelelő nőszemély szemében. Nem teszek fel magamról fotót, úgyis az első személyes találkozás a döntő.
Hahaha… Itt senki sem használja az igazi nevét!
- Kócos, nem sokáig aludtál!
Már tíz óra van?
- Jól van, kislány, megyünk sétálni, de csak tíz perc, jó? Fontos dolgom van. És tudod, hogy a liftben nem ugatunk!
Mi ez a fejedelmi többes? Csak Kócos ugat, én még a szomszédokkal is csak köszönő viszonyban vagyok.
Izgatott vagyok, nem öltözöm át, a sötétkék szabadidő ruha megteszi, úgyis szép tiszta az ég, tele csillagokkal, a levegőben érezni a tavaszi virágok illatát.
Hűvösebb van, mintsem azt gondoltam, de semmi gond, legalább Kócos sietősre fogja a dolgát.
Húsz perc múlva már a konyhában matatok, készítek egy erős teát, mert hajnalig bizonyára ott ülök az új játékom mellett.
Három patakba három nagy hálót dobok, hátha fennakad az én halam.
Mire ágyba kerülök, Kócos már elfoglalja helyét a paplanomon, alig tudok bekúszni a helyemre anélkül, hogy felébreszteném.
Természetesen elalszom, nyolc órakor arra ébredek, hogy az Asszonyság perel a kutyalánnyal:
- Hagyjad már a gazdádat, biztosan lumpolt az éjszaka! Most behúzom a szobája ajtaját, hagyjuk, hadd aludjon. Mit toporogsz ott az ajtó előtt? Jaj, persze, leviszlek, mielőtt idecsinálsz a szőnyegre! Jaj, pedig annyi a dolgom, ma akartam süteményt sütni, de nem lesz rá időm.
Bozsékol, de leviszi Kócost. Hallom, amint ugat a liftben.
Akkor nekem van egy fél órám! Lássuk, mit találok a hálóban.
Mindhárom tóban találok egy-egy nekem tetsző nemes halat. Megbeszélem velük a randevúkat, másfél órás különbözöttel, de különböző helyszínekre. Az összesen hat óra, minimum, vinnem kell Kócost is, ennyi időre nem hagyhatom egyedül. Márpedig kocsival kell mennünk, mert ennyit nem tud gyalogolni a kutyalány.
Egész napom egy izgalom, már idejét sem tudom, mikor randiztam utoljára.
Alig várom, hogy az Asszonyság befejezze a tevékenységét. Most van ideje annak, hogy a karácsonyra kapott piperecikkeket kibontsam, és rendeltetésszerű használatba vegyem, melynek folyományaként Kócos fintorog rám, mert olyan illatos vagyok, mint egy drogéria.
Az első randevú helyszínére tíz perccel korábban érkezünk.
Magas, szálegyenes, hófehér hajú, elegáns, idősödő úr sétáltatja a kutyáját, miközben várja a negyvenkilenc éves, középmagas, karcsú, szőke hölgyet. Húsz perc várakozás után feltűnik egy kötözött sonkára hasonlító, szalmakazal fejű asszony, aki állandóan nézegeti az óráját. Nem, nem lehet az a nő, akit én várok. Vele speciel telefonon is beszéltem, ezért visszamegyek a kocsimhoz, beülünk, mert Kócosnak már a földig ér a nyelve, és onnan felhívom.  A szalmakazal fejű hosszan matat a táskájában, mire megtalálja a telefonját és beleszól. Lemondom a randevút, mert megbetegedtem és éppen az orvosnál vagyok. Kár, hogy éppen csilingel a villamos.
Erre mondják, hogy egyből semmi.
Lassan átgurulunk a város másik felére.
Magas, szálegyenes, hófehér hajú, elegáns, idősödő úr sétáltatja a kutyáját, már kissé óvatosabban közelítve meg a helyszínt. Kócosnak magyarázom, hogy tartson ki, most egy manöken alkatú, negyvennégy éves, csinos hölgyre vágyunk, aki már háromszoros elvált asszony és semmiképpen nem akar házasságot. Szegény, sokat csalódhatott, egy jó szóért odaadná a szívét. Valóban egy elegáns, magas, karcsú nő érkezik, tíz perccel a randevú ideje előtt. Jézusom, ő a második feleségem! Á, nem rám vár! Kócos húz Klarissza felé, mennem kell, ha akarok, ha nem.
- Szervusz, Klarissza!
- Szervusz, András? Hogy kerülsz ide?
- Sétáltatom a kutyámat. Mi van veled?
- Semmi különös. Várok valakit.
A táskájában kotorászik, előhúz egy gyűrött névjegyet.
- Tessék, hívj fel, ha lesz időd. Szia!
- Rendben, felhívlak. Szervusz, minden jót!
A kocsiban azon gondolkodom, hogy vajon rám vár, vagy másra? Az alakja a régi, ám a kezén kidagadnak az erek, az arcára mintha ekével szántották volna a ráncokat, és szeméből kihalt az a pajkos fény, amelyet annyira szerettem.
Kettőből semmi.
A harmadik randevúra nincs semmi kedvem elmenni.  Kócos már nagyon fáradt. Nincs hozzászokva az egész délutános rohangáláshoz, egyébként is, rendes körülmények között, ilyenkor már délutáni álmát alussza. Elvégre gyerek még. Kutyagyerek.
Magas, szálegyenes, hófehér hajú, elegáns, idősödő úr sétáltatná a kutyáját, ha az nem aludna összegömbölyödve a kocsija anyósülésén.
Szomjas vagyok.  Elfelejtettem magammal hozni egy üveg ásványvizet, és Kócos is szomjas lesz, ha felébred.
A szemközti presszó  teraszán  iszom egy kávét. Időm, mint a tenger. A túloldali színház bejárata előtt találkozom a következő nővel.
Ha találkozom.
Még belefér egy sütemény is. Veszek egy pogácsát Kócosnak, meg két deci buborékmentes vizet.
Kócos felébred, amint nyitom a kocsi ajtaját. Eszik is, iszik is, és smaragdszemével rajongva néz rám, mintha kérdezné, indulhatunk?
Indulunk.
Jézusom! Erzsike jön velem szemben! Kimondottan elegáns, lefogyva, finom sminkkel az arcán és érzem a megszokott Chanel parfümjét, amikor megpuszil.
- Andriskám, ezer éve nem láttalak!
- Nagyon csinos vagy!
- Köszönöm! Ez a hófehér kutyalány, amit Kevintől kaptál?
Kócos leül a lábam mellett és smaragdszemével Erzsikét figyeli. Vakkant egyet, igen, én vagyok.
Köpcös, öltönyös férfi lép mellénk és természetes mozdulattal átöleli a feleségemet és megcsókolja.
- Szervusz, édesem!
- Szervusz, Ádám! Engedd meg, hogy bemutassam a volt férjemet!
A kutyalány rettenetesen izgatott lesz, morog, feláll, és szinte reszket. Mi bemutatkozunk, kezet forgunk. Kiderül, hogy a guruló hordó kiváló sebész főorvos és komoly szándékai vannak a gyermekeim anyjával.
Gyorsan búcsúzkodom és vonszolom magammal az ugató Kócost.
Nincs az az ismeretlen nő, akivel képes lennék leégetni magam előttük!
Háromból semmi.
Megy le a nap és lankad a lelkesedésem.
A csuda vigye, nekem már csak egy nő marad az életemben, mégpedig Kócos, aki rajong értem, nem beszél vissza, nem faggat, nem nyaggat, nem kerül sokba,  hűséges és önzetlenül szeret! Mi az, hogy szeret! Rajong értem.
Elköltjük a vacsoránkat, megnézzük a híradót és mindketten elszunnyadunk a televízió előtt.
Este tízkor szokás szerint lemegyünk sétálni. Nyugtalan vagyok és feszült. Nem bírom a kudarcot! Igaz, melyik férfi viseli jól? Miért lennék kivétel?
Kócos elintézi a dolgait és szembefordul velem, menne már haza.
Ø  Nem, nem, kislány, most miattam megyünk a parkba, leülünk egy padra és nézzük a csillagokat.
A holdfényben úgy nézik ki, mint egy csöves.
Az biztos, hogy néhány percig szunyókálok, mert arra riadok fel, hogy erélyes férfihang felszólít, hogy igazoljam magam.
Két rendőr áll a pad mellett, az egyik egy fiatal harmincas nő.
- Nincsenek nálam az irataim. A kutyámat sétáltatom.
- Éjfélkor? Na, ne vicceljen már! Ha nincsenek iratai, előállítom –dörög rám a férfi.
- Ugyan, Géza, hagyd csak.
- Nézd, Kata, nincs is kutyája!
Erre már csak felébred Kócos, kijön a pad alól és nyújtózkodik, majd vakkant egyet.
A férfi ragaszkodik hozzá, hogy haza kísérjenek és igazoljam magam. Most látom, hogy a nőn nincs egyenruha, mint kiderül, polgárőrként lehet civilben a szolgálatban lévő rendőr mellett.
- Kérlek, Géza, maradj a kocsiban, majd én felmegyek az úrral a lakásába és igazoltatom.
Nem tudom, mi történik Kócossal, mert azonnal befészkeli magát saját fészkébe, összegömbölyödik, de nem alszik el, hanem fülel, mi történik.
Kata átnézi a személyimet, elnézést kér és menne, de meghívom egy kávéra. Négy adagot főzök, hogy elég legyen és jusson a kollégájának is.
Kiderül, hogy elvált, harmincöt éves, másodikos elemista a kisfia, aki egy hétig az apjánál, egy hétig pedig nála van. Egyébként középiskolai tanár és azért vállal ilyen munkát, hogy összeszedje a drogos gyerekeket.
Elnézem, amint kavargatja  a kávéját. Szabálytalan, mégis bájos az arca, a hangja pedig kimondottan kedves.
A legkedvesebb almazöld csészémben viszi kollégájának a kávét.
Jót tett a késői kirándulás a parkba, mert úgy alszom, mint a bunda.
Visszaérve a reggeli sétánkról, Kócos habzsolja a reggelijét. Főzöm az éltető kávémat, matatok a hűtőben, mert nem tudok dönteni, hogy süssek magamnak rántottát, vagy beérjem két szelet felvágottal, amikor határozottan csengetnek.
Kata áll az ajtóban, a zöld csészémmel a kezében.
Kócos körbeugrálja, mint egy régi barátot és követi, amerre megy a lakásban.
Meghívom egy villásreggelire, elfogadja, mert tízkor kezdődik az első órája.
Látja, mennyire ügyetlen vagyok a tojások feltörésében, ezért nevetve kiveszi a kezemből.
Érdekes, neki mennyivel könnyebben megy.
Ezen a héten a kisfia az apjánál van. Meghívom vacsorára.
- Étterembe megyünk, mert nem vagyok nagy szakács.
Elfogadja a meghívást.
Elmosogat, mielőtt elmegy, és Kócossal is labdázik vagy öt percig.
Azt hiszem, az Isten is nekem rendelte Katát.
Pontosan olyan, mint akit elképzeltem magamnak!
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések