Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Ilyés András Zsolt: A mozijegy

Nem azért hívják Bohócnak, mert vidám teremtés, hanem, mert nagy piros orrával és apró, zömök testalkatával igazi hasonmása egy cirkuszi bohócnak. Bojtos, süveg alakú sapkát visel a kopaszodó fején, kockás ruházata, melyben betérképezte magát az utcák labirintusaiba, piszoktól foltosan takarja öreg testének véznaságait. Három számmal nagyobb méretű cipőt hord, azzal magyarázva, hogy így tárolja lábszagát az esti elalváshoz. Családjának mindig ezzel a biztos, bevált módszerrel segít, ha álmatlanságban szenvednek.
Bohóc feleségével és tizenöt éves fiával lakik egy falusi, szerény kisházban. Napjait az utcákon tölti, tökmagárusítással teszi hasznossá magát. Kezdetben jövedelmezőnek ígérkezett az üzlet, ám Bohóc bankszámláit mégsem terhelik milliók. A felesége nagy segítőerő az üzletben, otthon pirítja a tökmagot, míg Bohóc árulja a tétlenkedő, unatkozó embereknek. Alkalom adtán a városba is bevetődik, ahol igényesebb vásárlók le-leszólják, hogy mosson kezet, néha inget sem ártana cserélnie, mert így beárnyékolja az üzlet hírnevét, valamint mások légkörét is szennyezi. Naponta megkeresi három– négy kenyér árát, de többségét adakozásból, szánalomból kapja, nem a tökmagért. Azonban vannak szerencsés napjai, amikor Fortuna kegyeiből a kenyéren kívül egy deci vodicilinre is kijut.
Egyik szombaton, amint Bohóc befordult az utcasarkon, váratlanul elébe állt a fia, aki markát mutatva jelezte, hogy pénz kell neki.
– Papa, agy nekem egy ötöst – próbálta megostromolni az apja pénztárcáját. – Ma este vetítik a Titánikot.
– Eregy innen, te ingyenélő – kergette el a fiát. – Tőlem ugyan a halál sem veszi el a pénzemet mozijegyre.
A fiú szótlanul indult el egy titokzatos tervvel, melyre apja adta az ötletet. Biztosra vette, hogy estére meglesz a mozijegy ára.
– Hogy még a halálnak sem agya oda?! – kuncogott magában a fiú, mivel jól ismerte apja tulajdonságait.
Miután fia eltűnt a közeli ház mögött, Bohóc gondosan végigtapogatta zsebeit, de megnyugodva vette tudomásul, hogy megvan a pénze. Elindult az utcán, kiszolgált néhány járókelőt az átalvetőjéből. Ha pedig nem voltak érdeklődők az áruja iránt, rekedtes hangjával belekiáltott a levegőbe: „tökmagot, tökmagot”.
A tüzelő Nap lassan átlépett a hegy túloldalára, sugarai még utoljára körbecsókolták a fák lombjait, aztán a szürkület kezdte rávonni ezüstös ponyváját a falura…- ah, minek szépíteni?!
– Biza, ezt a napot es túléltem – sóhajtott fel Bohóc, puttonyát vállára igazítva, egy utolsó „tökmagot, tökmagot” reklámozással elindult békés otthona felé. Már besötétedett, mikor befordult a második sarkon, egyenesbe érve a házukat bekebelező utcával. Nappal innen látni lehet házuk kéményét, ahogy a füst gomolyogva száll fel a magasba, üzenetet szállítva az égieknek, hogy Bohócné a tökmagot pirítja. Csendesen bandukolt, apró léptekkel közeledett a családi fészke felé, elméletben az aznapi jövedelmét számítgatta. Éppen arról kezdett ábrándozni, hogy egyszer neki is lesz egy hatemeletes áruháza a főváros közepén, mikor az egyik kapualjból egy fehérlepedős alak állt elébe.
– Én vagyok a Halál, érted jöttem Bohóc... Elfújom az életed gyertyáját, és leviszlek a pokol fenekére – szólott rá mogorva hangon a fehér lepelbe burkolózott fantom. Bohóc rémülten ejtette le válláról az átalvetőjét, letérdelt mellé, majd kezét összekulcsolva sírni kezdett.
– Jaj, drága halálom – fogta könyörgésre Bohóc. – Kérlek, ne bánts még, tudjam felnevelni egyetlen mihaszna fiamat... Kegyelmezz életemnek, sze’ a falubeliek is hiányolni fogják tökeimnek áldott magját... Kérj bármit, csak az életemet ne...
– Jó van, na – egyezett ki a Halál – most az egyszer meggyőztél, de kell a pénzed, hogy visszahajózhassak az Élet Tengeréről.
Bohóc örömest adta, hiszen a saját váltságdíját fizette ki. Zavarodottan bámulta a fehér lepelben elrejtőző Halált, ahogyan átveszi a pénzt, és legnagyobb meglepetésére visszaadja az aprót.
Fogd ezt, Bohóc... ne zergessen itt a zsebemben, még magamra hergetem a kutyákat – fejezte be mondókáját a Halál, majd nekiiramodva megfutamodott lefelé az utcán, lobogtatva maga után a fehér leplet. Nehézkesen állt fel térdeiről Bohóc, ám maradt annyi bátorsága, hogy megforduljon és megbizonyosodjon egyedüllétéről. Látta a Halált, amint versenyt futva az idővel, lóhalálában rohan a mozi irányába, s látta, ahogyan rálép a lepedőre és elvágódik az úttesten.
Remegve ért haza Bohóc. Feleségét az egyik szomszédasszonnyal találta, aki éppen kétségbeesve panaszolta el, hogy valaki a ruhaszárító drótról ellopta az egyetlen ágylepedőjüket, amit szellőztetni terített ki. Bohóc csak most kapott észbe (abba a kevésbe, amit sikerült összecsukorgatnia a szűkös ötven év alatt). Hallgatagon hanyatt dőlt a díványon, várta hogy a Titanic elsüllyedjen, és fia hazajöjjön a moziból.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések