Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Izsó Zita költő kapta a Gérecz Attila-díjat


A Tengerlakó című kötetéért Izsó Zita költőnek ítélték oda a Gérecz Attila-díjat. A 30 év alatti, elsőkötetes szerzőknek járó elismerést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át szerdán Izsó Zitának a Magyar Írószövetség székházában.
 
 
Izsó Zita a Tengerlakó című, 2011-ben a Fiatal Írók Szövetségének kiadásában megjelent kötetéért vehette át az elismerést - mondta Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, aki laudációjában a költőnőt a fiatal irodalom meghatározó alakjának nevezte, valamint  méltatta a versek "ironikus, játékos megszólalásait". Az elnök hozzátette: Izsó Zita költői sokoldalúságát mutatja, hogy a legkülönfélébb "esztétikai műhelyekben", folyóiratokban jelenteti meg műveit.     Az elismerést átadó L. Simon László közölte: az állami kitüntetések rendszerébe illeszkedő díj "magánalapítású", a 200 ezer forinttal és bronzplakettel járó elismerést a tárca a szakmai szervezetek ajánlása alapján ítélte oda Izsó Zitának. A kulturális államtitkár kiemelte: bár sokan felvetették a 20 éve létező Gérecz Attila-díj megszüntetését, anélkül nem létezne a pályakezdő alkotók kiemelkedő teljesítményeit jutalmazó szakmai elismerés.
 
A politikus felidézte, hogy a fiatalon elhunyt Gérecz Attila emlékére a Magyar Írószövetség 2006-ban emléktáblát emelt, amelyet minden évben október 23-án megkoszorúznak. L. Simon László megjegyezte: senki sem tudhatja, milyen jelentős életművet hagyott volna hátra Gérecz Attila, ha nem éri olyan korán a halál.
 
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében kiemelte: a díjat Kárpáti Kamil, a Stádium Kiadó vezetője hozta létre azzal a céllal, hogy írótársának emléket állítson. Az elismerést rendszerint október 23-án adják át, azonban a húszéves díj tiszteletére az idén november 7-re, Gérecz Attila halálának napjára helyezték át az ünnepséget. A költőt 1956 őszen a budapesti Klauzál téren érték a végzetes lövések.
 
Gérecz Attila költészetét Szakolczay Lajos irodalomtörténész méltatta. Felidézte, hogy a fiatal költő az írók közül egyedüliként harcolt fegyverrel a zsarnok ellen. "Elbukása ellenére, mert ugyan szitává lőtték testét, győzött. Szelleme, az igazság és forradalom szelleme mindig jóval több, mint a küzdő, lankadó, fáradó test" - fogalmazott. Kitért arra, hogy az öttusa bajnokként is ismert alkotó a váci börtönben érett költővé, életműve példa arra, hogy "a szabadságnál nincs drágább kincs".
 
Izsó Zita az MTI-nek elmondta, hogy még tizenhat éves korában ismerkedett meg édesapja révén Gérecz Attila költészetével, és már akkor nagy hatással volt rá.
 
"Nagy felelősséget jelent ez a díj. Most nagyjából annyi idős vagyok, mint ahány éves ő volt, amikor meghalt. Ehhez képest az egész életműve rendkívül tiszteletreméltó, amihez méltóvá kell válni" - fogalmazott a költő, aki 2013-ra tervezi következő kötete megjelentetését.     Korábban többek között olyan alkotók kapták a díjat, mint Lackfi János, Szakács Eszter, Oravecz Péter, Grecsó Krisztián, Mestyán Ádám és Kele Fodor Ákos.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Reactions