Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Mesemúzeum és Meseműhely nyílt Budapesten

Mesemúzeum és Meseműhely nyílik kedden Budapesten, ez az első olyan intézmény, amelynek a mese áll a középpontjában. Az I. kerületi Döbrentei utcában található, három egységből álló múzeumban egy állandó és egy időszaki kiállítás, valamint műhelyfoglalkozásoknak, színházi és bábelőadásoknak helyet adó fogadótér kapott helyet.


Az intézmény alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, a 250 éves, barokk épületet a Budavári Önkormányzat biztosította és újította fel 2010-ben mintegy 220 millió forintból, a 200 négyzetméteres múzeum kialakítása 40 millió forintba került, az önkormányzat a felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyert támogatást. A szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nyújtja.

A nagyközönség az új intézményt keddtől látogathatja, az ünnepélyes megnyitót szeptember 30-án, vasárnap tartották. A múzeumot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: az intézmény egyedülálló és hiánypótló, a kiállítás létrejöttét a tárca Alfa pályázata tette lehetővé. Megjegyezte: két kisgyermek édesanyjaként tudja, mennyire fontos szerepet töltenek be a mesék, hiszen növelik a szókincset, fejlesztik a személyiséget, a gyerekek érzelmi világát.

„A meséknek fontos társadalompolitikai szerepük is van, hiszen a mesélő és a hallgatóság között mindig intenzív kapcsolat alakul ki, vagyis a mesék képesek generációkat összekötni” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az irodalom, az olvasás megkedveltetéséhez a meséken keresztül vezet az út.

Hammerstein Judit köszönetet mondott a Budavári Önkormányzatnak, hogy felkarolta a mesemúzeum ötletét, valamint a PIM-nek is, hogy szaktudásának legjavát adta. Kitért arra is, hogy a kiállítás létrejöttét az Emmi Alfa pályázata tette lehetővé, amely arra szolgál, hogy az önkormányzati múzeumok kiállításaikat fejleszthessék. A pályázaton 23 millió forintot nyert el a mesemúzeumra az önkormányzat, de további 3,5 millió forintnyi önrészt is hozzátett.

„Jó hír, hogy a 2013-as költségvetésben mintegy 300 millió forint fog rendelkezésre állni az Alfa pályázatra, ez a 2012-es támogatási keretnek majdnem a duplája” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a mesemúzeum működtetése az ő feladatuk lesz, ehhez számítanak szponzorok és az önkormányzat támogatására is.

Helmich Katalin múzeumpedagógus, a koncepció kitalálója elmondta, hogy keddenként, szerdánkét és péntekenként bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap pedig a családoké. Szerveznek író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, drámafoglalkozásokat, de lehetőség nyílik – például születésnapok alkalmával – a múzeumi tér kibérlésére is.

Az alapkoncepció az volt, hogy a ház minden szegletét töltse be a mese. Ez már a ház kapujában elkezdődik, ahol a több mint 200 éves épület történetével ismerkedhetnek meg a látogatók – fogalmazott Helmich Katalin, hozzátéve, hogy az udvaron a kút az „élet vizét” szimbolizálja, amellyel a gyerekek meglocsolhatják az „égig érő fát”. A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, ezenkívül egy színpadot is. A mesemúzeum könyvállományát a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze.

Az állandó kiállítás a Magyar tündérmese világa címet viseli, amelynek keretében a látogatók bejárhatják a mese útját, találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig egy trónszék várja őket – ismertette a tárlatot a múzeumpedagógus. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét ismerhetik meg az érdeklődők.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervek szerint más intézményekkel közösen évente néhány nagyobb rendezvényt is fognak tartani, például mesefesztivált, könyv- és játékvásárt, vers- és mesemondó találkozót.
(MTI)
Reactions