Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Bod Péterre emlékeztek szülőfalujában

A háromszáz éve született Bod Péter tudós lelkészre, irodalomtörténészre emlékeztek szülőfalujában, a székelyföldi Felsőcsernátonban. Szőcs László, a szervező Kézdi-Orbai Református egyházmegye esperese elmondta, az egyházmegye 35 gyülekezetének a presbitériuma gyűlt össze a felsőcsernátoni református templomba meghallgatni a Bod Péter alakját idéző előadásokat. Buzogány Dezső kolozsvári teológiai tanár Bod Péter példájából vezette le a mondást, hogy a jó pap holtáig tanul. A felsőcsernátonban született, a Fehér megyei Magyarigenben elhunyt lelkész a könyveknek, a tudománynak áldozta egész életét. Gudor Kund Botond történész a tudós életútját foglalta össze, Dimény-Haszmann Orsolya pedig Bod Péter felsőcsernátoni kultuszáról beszélt.

MTI - A rendezvényre a tudós pap családjának mintegy ötven leszármazottja érkezett Felsőcsernátonba. Volt, aki a közeli Kézdialbisról, mások Marosvásárhelyről, Gyulából, Budapestről és Szegedről érkeztek, hogy közösen tisztelegjenek a nagy előd emléke előtt, és közösen próbálják kibogozni a Bod-családfa még ismeretlen ágait. „Bod Péter az egyházunk bátor hitvallója volt, aki szembeszállt az ellenreformációval. Azt szerettük volna megmutatni az egyházmegye presbitereinek, hogy Bod Péter emléke nemcsak a székelyföldi magyar reformátusok szívében él, hanem híre, irodalmi munkássága mindenütt ismert a tudományos világban” – mondta el Szőcs László esperes.

A Bod Péter megemlékezést a Kálvin-hét rendezvényei közé illesztették be a kézdi-orbai református egyházmegye vezetői. A negyedik alkalommal megtartott Kálvin-héten minden alkalommal van gyermeknap, ifjúsági nap, nőszövetségi konferencia, presbiteri konferencia és végül gyülekezeti nap. Minden évben más-más gyülekezetek látják vendégül az egyházmegye rendezvényeit.

A rendezvénysorozat keretében szombaton Székelytamásfalván, a Thury-kastély udvarán tartják a gyülekezeti napot, melynek programjában kórustalálkozó, szakácsművészeti vetélkedő, minifoci-bajnokság és keresztyén ifjúsági koncert is szerepel. A Kálvin-hét vasárnap a nagykunsági és szatmári egyházmegyék lelkipásztorainak vendégszolgálatával ér véget.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések