Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A Ráció Kiadó könyvbemutatója a Néprajzi Múzeumban

A Ráció Kiadó tisztelettel meghívja Önt Sándor István Író és társadalom - Fejezet a magyar felvilágosodás irodalomtörténetéből című monográfiájának 2012. június 20-án (szerdán) 15 órakor kezdődő bemutatójára.
Helyszín: Néprajzi Múzeum (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12., 213-as terem).
A szerző emlékét felidézi SZILÁGYI MIKLÓS néprajzkutató, a kötetet bemutatja SZILÁGYI MÁRTON irodalomtörténész, egyetemi docens.
A kötet a bemutató helyszínén kedvezményes áron megvásárolható.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
www.racio.hu


Sándor István monográfiájának kiadása kései, de nem megkésett rehabilitálása egy jelentős, ám önnön lehetőségeit kényszerűen kiteljesíteni nem tudó irodalomtörténészi életműnek. A könyv először ugyanis igen szerencsétlen időpontban, 1945-ban látott napvilágot, éppen abban az évben, amikor a szerzőt – mondvacsinált okokból s egy törvénysértő igazolási eljárás keretében – megfosztották szegedi főiskolai katedrájától, s lehetetlenné tették, hogy oktatóként és irodalomtörténészként folytathassa a pályáját. A kötet így voltaképpen visszhangtalanná vált, s a későbbi irodalomtörténeti szakirodalomba nem is épültek be az eredményei. Pedig Sándor István munkája mindmáig a legjelentősebb kísérlet a 18. század végi, 19. század eleji magyar irodalom társadalomképének elemzésére. Az utóbbi években egyre erőteljesebbnek tűnő, társadalomtörténeti megközelítésekhez kapcsolódó irodalomtörténeti kutatások saját előzményeik egyik legérdekesebb hazai előfutárát fedezhetik fel ebben a monográfiában.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések