Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Garay János költőre emlékeznek Szekszárdon

Több mint húsz programmal, konferenciával, műveltségi vetélkedőkkel, kiállítással emlékeznek idén szülővárosában, Szekszárdon a 200 éve született Garay János költőre.
 
(MTI) A Garay-évet a költő születésnapján, október 10-én nyitják meg ünnepélyesen Szekszárdon. Ebből az alkalomból Garay és kora címmel művelődéstörténeti konferenciát rendeznek a költő nevét viselő gimnáziumban, az Illyés Gyula könyvtárban útjára indul a Garay 200 című vándorkiállítás.
 
A tervek szerint október 11-én a szekszárdi fiatalokból álló Tücsök Színpad Garay legnépszerűbb művének, Az obsitosnak Kodály Zoltán által megzenésített változatából, a Háry János című daljátékból ad elő részleteket, egy későbbi időpontban pedig a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium színjátszó csoportja mutatja be Háry, Vitéz és a többiek című darabját.
  
Az obsitos alakja feltűnik a szeptemberben rendezendő, Digi 24 elnevezésű digitális rövidfilmes verseny témájaként, Szekszárd legnagyobb fesztiválján, a szintén szeptemberi szüreti napokon Háry Jánost idéző nagyotmondó versenyt rendeznek, a Wosinsky Mór Múzeumban a hétvégén, a múzeumok éjszakájának részeként pedig Háry-oskola címmel gyerekeknek tartanak játékos foglalkozást.
 
Az emlékév alkalmából több kiadvány is megjelenik kora egyik legnépszerűbb, már egyműves szerzőként számon tartott költőjéről; a Wosinsky Mór Múzeum a Szekszárdi füzetek sorozat keretében ismeretterjesztő kiadvánnyal jelentkezik, és napvilágot lát a Garay-család szintén Szekszárdon őrzött levelezése is.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések