Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szalkári István - A sötétség fénye

Szerző: Szalkári István
A könyv címe: A sötétség fénye
Kiadó: Neo-transzilvanista Irodalmi Páholy


Az Irodalmi Füzetek Sorozat 12. kötete
A könyv tematikája: versek
Méretek: 120 oldal, A5-ös formátum
Sorozatszerkesztő: Bencze Attila
Gondozza: Alizetics Dental Bt.
ISBN: 979-8095-87-104-2
Független Erdélyi Könyvtár

Előrendelhető: 1000 forint/darab áron
Sorozatrendelőknek: 650 forint.
E-mail: benczeattila@yahoo.com
Telefon: 0036 30 406 8169

Előszó
 
Szalkári István verseinek többségét egy úgynevezett szerelmi-morálérzet-boncolgatás hatja át, és amely természeti megszemélyesítésként is felbukkan néhány versben. A szerző az olvasót a szerelem terén a több periféria-felismerés völgyeibe és lankáiba is elviszi.
Gondolok itt a mély szerelem (ha úgy tetszik gondolati szinteken megvalósuló rejtett szexualitás), valamint a szeretetlenség morális, erkölcsi szinteken történő megvalósulására. A lírai felismerés az én felismerése: szembesülés a szerelemből fakadó bánatokkal és azonosulás az öröm frázisaival.
Szalkári István ezen síkon kreált versei teszik ki a kötet kétharmadát.
A fennmaradt lírai térbe pedig felsorakoznak, az élet igenlés miértjeire keresendő reális válaszhalmazok vagy konzekvenciák nélkül hagyott diskurzusok.
De ugyancsak ebbe a térbe helyezkedik el a tájleírás és a lázadás kreálta szövegalkotási fázis-verstömb is, amelyben a szerző, a polgári értékrend mellett teszi le a voksát és élesen megy szembe a liberális hegemóniákkal.
Az „tákolmány” élet kérdései néhol naturista, néhol szakrális szociográfiaként fogalmazódnak meg a műben, és a „könnyekben égő” jövőbe csúcsosodnak ki. Viszont ez a szerző múltból hozott tapasztalatainak védekező mechanizmusa.
De hogy ezt jobban megértsük el kell olvasnunk ezeket a verseket. 
Bencze Attila
író, költő, felelős kiadó
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések