Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szabédi-napok Kolozsváron és Szabédon

Szabédi László erdélyi magyar költőre, újságíróra, nyelvészre és dramaturgra emlékeznek Kolozsváron és Szabédon: pénteken és szombaton tartják a XXI. Szabédi-napokat.
 
(MTI) Az idei emléknapokat Szabédi és a Termés köre címmel hirdették meg. A kolozsvári Termés folyóirat 1942 és 1944 között jelent meg negyedévente. Szabédi László (eredeti nevén Székely László, 1907–1959) az egyik szerkesztője volt a lapnak, az ötvenes években kiállt a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem önállósága mellett.
 
Az emléknapok pénteken az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) székházában, a Szabédi László Emlékházban kezdődnek, koszorúzással és a Szabédi-napok főszervezőjének, Kántor Lajos irodalomtörténésznek a beszédével.
 
Ezt követően konferenciát tartanak, amelyen A Termés a magyar reform-folyóiratok sorában címmel Pomogáts Béla irodalomtörténész tart előadást. Vallasek Júlia egyetemi docens a Termést szintén szerkesztő Jékely Zoltánról, Benkő Elek történész pedig László Gyula őstörténész kolozsvári éveiről beszél majd, végül Szabédi László, a Szabédi-ház, a kultusz címmel Kántor Lajos irodalomtörténész előadása következik.
 
A konferencia után a kolozsvári Házsongárdi temetőben koszorúzást tartanak Szabédi László sírjánál. Beszédet mond Karácsonyi Zsolt költő.
 
Szombaton a Maros megyei Szabédon folytatódnak az emléknapok. Az unitárius templomban ünnepi istentiszteletet tartanak, majd koszorúzás és kulturális program következik.
 
A hívő, baloldali, kitűnő tanárról, Szabédiról csupa pozitív emléket őriznek tanítványai, akik ápolják szellemi örökségét – mondta Vincze László, az EMKE szakreferense, emlékeztetve arra, hogy az EMKÉ-t az is "kötelezi" az emléknapok megtartására és folytatására, hogy székházát, a Szabédi László Emlékházat – az irodalmár-tanár egykori lakóházát – Szabédi húga, Székely Róza adományozta az egyesületnek 1996-ban.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések