Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kabdebó Tamás önéletrajzi kötetének bemutatója Londonban

Kabdebó Tamás magyar születésű író, költő, műfordító, irodalomtörténész legújabb angol nyelvű könyvét, a No Matter Where I Am, I See the Danube, azaz Bárhol is legyek, a Dunát látom című kötetet szerdán este mutatták be a Londoni Magyar Kulturális Központban.
 
(MTI) Az önéletrajzi könyv a dublini székhelyű Phaeton Publishing gondozásában jelent meg. Kabdebó Tamás már hosszú ideje egy Dublin melletti településen, Newcastle-ban él.
 
A szerzőt Londonban John O'Dwyer, a Phaeton Publishing kiadó igazgatója mutatta be, majd pódiumbeszélgetést tartottak Kabdebó Tamás, Nádasi Myrtill és Kabdebó Lily részvételével.
 
Kabdebó Tamás több mint negyven könyv szerzője, közöttük van a Blackwell és a magyarok, az Utazás a szívem körül és a Magyar Odisszeuszok című, amely a nagyvilágban szétszóródott fiatal magyar tudósok, tanárok történeteit gyűjtötte egybe. Szintén legalább negyven kötetet fordított le a magyar irodalomból angolra, a Száz magyar vers című Manchesterben jelent meg. Ő készített válogatást és fordította le többek között József Attila és Illyés Gyula verseit angolra. Ugyanakkor Száz ír vers élő költőktől címmel magyarra fordított kötete is megjelent Budapesten 2009-ben.
 
Munkásságáért több kitüntetésben részesült: többek között megkapta a József Attila-díjat, a Füst Milán Fordítói Díjat és a Nemzetközi Költészeti Díjat. A Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja 2001 óta.
 
Kabdebó Tamás önéletrajzi kötetének előszavát Göncz Árpád író ezekkel a sorokkal nyitja: "E könyv szerzője Írország egyik legjelentősebb egyetemi könyvtárának emeritus igazgatója. Duna menti szülővárosa és mostani írországi otthona között harminchárom városban élt. Kabdebó Tamás így igazi világpolgár. A történelem vihara sodorta e kozmopolita létbe. Hazáját kétszer igázta le ellenséges hadsereg, aminek következtében százezrek menekültek el Magyarországról és kényszerültek otthont teremteni maguknak a világ más tájain."
 
Kabdebó Tamás 1934-ben Budapesten született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar irodalmat hallgatott, részt vett az 1956-os forradalomban, majd annak leverése után Londonba emigrált. A walesi egyetemen történelemből, a londonin pedig könyvtártudományból szerzett diplomát. A Westminster Egyetem könyvtárát igazgatta, Brit Guyanában a georgetowni egyetemi könyvtárat vezette, végül Írországban telepedett le, ahol a Maynooth Egyetemi Könyvtár igazgatója lett.
 
Kabdebó Tamást szakértői körökben Magyarország irodalmi nagyköveteként tartják számon Írországban.
Fotó:
bacskaikulturpalota.hu
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések