Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Dsida Jenőre és Páskándi Gézára emlékeznek Erdélyben és Kárpátalján

 Páskándi Géza
Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen és Beregszászon zajlik majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Dsida Jenő-napok című tanácskozása és megemlékezése a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről és az irodalmi örökségét egykor ápoló Páskándi Géza irodalmárról. Az eseményeket pénteken és szombaton tartják.


(MTI) A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász lesz a színhelye. A pénteki, Dsida Jenő időszerűsége című irodalmi tanácskozást követően megkoszorúzzák a költő szatmárnémeti szobrát, majd ellátogatnak az egykor általa is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is.
    
A faluban a helybeliekkel együtt koszorúzzák majd meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát. A szatmárhegyi ünnepségen beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, aki a másnapi beregszászi programon is felszólal.    
Az EMKE programismertetője szerint azért is indokolt a közös főhajtás, mert 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik Dsida Jenő születésének 50. évfordulóján felhívták a figyelmet költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.
    
A május 19-i beregszászi program a vasútállomás épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, majd a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések