Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az „56”-os Széll Jenő fia könyvben állít emléket apjának

Május 10-én 18 órakor mutatják be Széll András Szabad szél című könyvét az Örkény István Könyvesboltban. Az „56”-os Széll Jenő fia dokumentum értékű életrajzi könyvében annak a férfinak állít emléket, akit mind a Horthy, mind a rákosista diktatúrát követő, Kádár-féle kommunista rezsim börtönbe csukott.

(MTI) Széll Jenő, Széll András édesapja Budapesten, kisnemesi családban született éppen száz éve, 1912-ben. Budapesten, Bécsben és Párizsban tanult, kapcsolatba került az egyetemi illegális kommunista szervezettel. Letartóztatták, és 1933-ban másfél év börtönre ítélték. Szabadulása után emigrált, ismét bécsi és párizsi egyetemeken tanult. 1938-ban hazatért, 1945-ben, az ostrom alatt csatlakozott a Magyar Kommunista Párthoz. Ő lett Magyarország első bukaresti nagykövete. "Szerepet játszott a Bartók Béla elleni ideológiai kampány felszámolásában” (1956-os Ki kicsoda). Nagy Imre miniszterelnök mellett titkári feladatokat látott el. A Magyar Rádióban az ő rendelkezése alapján vezették be ismét a déli harangszót. 1956. november 4-én lehetősége lett volna a jugoszláv nagykövetségen menedéket kérni, de nem tette. 1959-ben letartóztatták, a börtönben éhségsztrájkot folytatott. Szabadulása után lektorként, szerkesztőként dolgozott, zeneműkritikákat írt. 1994-ben hunyt el.

A könyv egy kisfiú szemén keresztül nézve mutatja be az ötvenes-hatvanas évek világát, bepillantást nyújtva a különböző igazságok és hitek halmazába, végül a magyar börtönvilágba.

Szubjektív emlékezésről van szó, a magyar történelemnek egy olyan időszakáról, amelynek eseményei a mai napig hatással vannak mindennapjainkra.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések