Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Műholdak és szenzorok védik Pompejit

A legfejlettebb technológiát fogják felhasználni a pompeji ásatások védelmére az olasz kulturális tárca és a Finmeccanica csoport között kötött megállapodás értemében.

A talajmozgást, a pompeji épületek legkisebb repedését és a freskók állagában bekövetkező károkat is képesek érzékelni azok a szenzorok, amelyeket a negyven hektáros régészeti terület közel 1500 műemlékén helyeznek el. Ezen kívül Pompejit műholdas kamerarendszerrel is ellenőrzés alatt tartják. 

A darabjait veszítő ókori városnak mostantól a Finmeccanica, a védelmi technológiában és az űrkutatásban is élen járó olasz csoport nyújt segítséget. A műholdas érzékelő rendszert szeptember és december között helyezik el Pompejiben, és három éven át lesz képes felügyelni a régészeti terület állagát. A cél az, hogy az állandó műszaki ellenőrzéssel meg tudják előzni a gyakori falomlást, valamint megtalálják az ásatások veszélyeztetett pontjait. 

Az 1,7 millió eurós (mintegy 527 millió forintos) projektet az olasz vállalat finanszírozza. "Ez nem szponzorálás, hanem ajándék az itáliai örökség számára" - hangoztatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.   

A miniszter elmondta, hogy jelenleg Pompeji hét helyszínén folyik restaurálás, és az év végéig további hat helyreállítási pályázatról döntenek. Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia az Európai Uniótól a Pompeji karbantartására három éve kapott 105 millió eurót, máskülönben elesik tőle.   (MTI)   

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések