Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A Szófiai Nemzetközi Könyvvásár vendégei vagyunk

A Szófiai Nemzetközi Könyvvásár Bulgária legrangosabb nemzetközi könyvtalálkozója, ahol kiadók, olvasók és szerzők találkoznak egymással. Idén december 4. és 9. között az esemény középpontjában a magyar irodalom és kultúra áll.


 A Nemzeti Kulturális Alap Publishing Hungary programjának keretében a Balassi Intézet által nyújtott aktív támogatásnak köszönhetően Magyarország a Helsinkiben és a Belgrádban megrendezett könyvvásárokon is díszvendégként szerepelt. A Szófiai Magyar Intézet számára kitűnő lehetőség ez arra, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát, azon belül is elsősorban a szépirodalmat és, hogy ezen keresztül Magyarország jó hírét terjessze a világban. Számos magyar könyvet mutatnak be a szófiai Nemzeti Kultúrpalotában megrendezett könyvvásáron: összesen 24, magyar szerzőtől származó, vagy magyar tematikájú művet, amelyek 2012-ben jelentek meg (Némelyik 2011-es dátummal jelent meg, de idén került a könyvesboltokba). A művek nem adnak teljes képet a sokszínű magyar irodalomról, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a különböző stílusirányzatokból. A magyar irodalom ünnepe két neves évforduló jegyében zajlik majd. Az egyik Örkény István (1912-1979), az abszurd felülmúlhatatlan szerzője születésének 100. évfordulója.

A könyvvásár idején a szépirodalom kedvelői találkozhatnak több könyv szerzőjével, dedikálásokon és a magyar kultúrdiplomácia problémáit taglaló fórumon vehetnek részt a Balassi Intézet főigazgatója, dr. Hatos Pál vitaindító előadásával, Szondi György fordító és kiadó, valamint Bedecs László, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem magyar lektorának részvételével. A magyar kultúra és művészet kedvelői a könyvvásár minden estéjén más-más programot tekinthetnek meg: magyar néptánc és népdalok a Kecskeméti Ifjúsági Néptáncegyüttes előadásában, Tóth Viktor és a Road Six Sax etno-jazz koncertje, Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, a budapesti Malko Teatro vezetőjének performansza, a bolgár Nemzeti Szín- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak, akik a XXIII. Sumeni Bolgár-Magyar Szavalóverseny díjazottjainak előadása Örkény egyperces novelláiból, december 8-án pedig a szófiai Szatirikus Színházban adják elő Egressy Zoltán Sóska sültkrumplival c. darabját neves bolgár színművészek, Zahari Baharov, Julian Vergov és Vladimir Karamazov részvételével. Az előadáson a szerző, és Hadzsikosztova Gabriella, a darab fordítója is jelen lesznek.

A könyvvásár kezdetére a helyszínre utazik dr. Navracsics Tibor, Magyarország miniszterelnök-helyettese. A magyar pavilonban az idén és az elmúlt két évben megjelent könyveken túl művészeti és turisztikai albumokat is bemutatnak majd. 
(Forrás: Szófiai Magyar Intézet)
(Fotó: hirextra.hu)
Reactions