Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Magyarország a díszvendég a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron

Magyarország lesz a díszvendég az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron, amelyet október 21. és 28. közt tartanak – közölték a szervezők pénteken a sajtó képviselőivel a szerb fővárosban. A sajtótájékoztatót követően Szentgyörgyi Klára, a belgrádi magyar nagykövetség kulturális szakdiplomatája elmondta, hogy a díszvendégnek ingyen járó 190 négyzetméteres standon rendezkedhet be Magyarország, a mottó a Kreativitás, játékosság, innováció lesz.


Az eseményt Szécsi Noémi író nyitja meg, akinek Angliában nagy sikert aratott könyvét, a Kommunista Monte Cristót lefordították szerbre és bemutatják a közönségnek. Találkozhatnak az olvasók többek között Örkény István Egyperces novelláival, Hamvas Béla könyveivel, és 14 fiatal író, költő is bemutatkozik. A hagyomány szerint a zárónapon, október 28-án sajtótájékoztató keretében adják át a könyvstafétát a következő év díszvendégének, ezúttal Lengyelországnak. Tavaly Portugáliától vette át Magyarország a stafétát.

Polgár Judit sakknagymester gyermekeknek szóló, Sakkjátszótér című kétkötetes munkáját is lefordították szerbre, a könyvet maga Polgár Judit mutatja majd be a közönségnek. Elmegy Belgrádba tanítványa, a Budapesten élő Alex Krstulovic sakk Európa-bajnok is, aki 20 táblás szimultánt fog játszani a gyerekekkel a vásáron.

A szakdiplomata tájékoztatása szerint várhatóan ott lesz a könyvvásáron Zilahy Péter, Zalán Tibor és két Vajdaságból Magyarországra áttelepült író, műfordító: Orcsik Roland és Kollár Árpád is. Emellett a könyvvásár ideje alatt magyar táncház is működik majd élő népzenével és néptánccal.

Megjelent Szabó Magda Az ajtó című regénye is szerbül. A vásáron tartott könyvbemutató után Nebojsa Popovic filmkritikus a történetből készült Szabó István-filmről beszél, majd le is vetítik az alkotást – összegezte a magyar programokat Szentgyörgyi Klára.

Tavaly a belgrádi nemzetközi könyves seregszemlének csaknem 148 ezer látogatója volt, a rendezők idén több emberre számítanak, mert Szerbia távoli vidékeiről szervezett utakkal, kedvezményekkel fogják csábítani a vásárra a közönséget – tette hozzá.
(MTI)
Reactions