Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Interjú Nagy Hajnal Csillával



Keveset hallunk a kortárs költőkről, pedig ott van a különböző magazinok oldalain, a felolvasó esteken. A Fiatal Írók Köre (FÍK), mint szervezet lehetőséget biztosít az irodalom iránt fogékony fiataloknak a publikálásban. A mai alkalommal Nagy Hajnal Csillával beszélgetek a FÍK-ben való munkásságáról, az íráshoz fűződő viszonyáról és, hogy általánosságban hogyan látja a fiatalok íráshoz-olvasáshoz fűződő viszonyát.

R.: Szia Csilla! Első kérdésem az lenne, hogy mi valójában a FÍK célja?
Cs.: A FÍK az a szervezet, ami a Szlovákia Magyar Írók égisze alatt működik. Célunk a fiatal tehetségek felkutatás, ápolása. Lényege a FÍK-nek, meg amiért megéri benne lenni az a közösség.
R.: Hallottam, hogy vannak ezek a táborok, amiken részt vesztek, és itt a Szlovákia Magyar Írók Társaságának tagjai segítik a ti munkásságotok. Hogy zajlanak ezek a táborok?
CS.: Ezek a táborok úgy zajlanak, hogy megérkezünk, megörülünk egymásnak, aztán a mentorainkkal közösen dolgozunk műveinken, amelyet már a tábor előtt megírtunk, vagy a táborban írtunk.
R.: Ezekbe a táborokba csak FÍK tagok járhatnak, vagy más fiatalok is részt vehetnek benne?
Cs.: Ezekbe a táborokba tulajdonképpen az mehet, aki jelentkezik.
R.: Mi inspirál az írásban?
Cs.:  Legfőképp a kifejezés iránti igény hajt a leginkább, de ez komplex kérdés.
R.: Van esetleg példaképed?
Cs.:  Örkény István és József Attila gyakorolt rám különösebb hatást, de mint költővel nem tudnék azonosulni, így nem tekinthetem példaképnek.
R.: Hogy látod a fiatalok olvasáshoz és íráshoz fűződő viszonyát?
Cs.: Erről nem igazán tudok mit mondani. Manapság a fiatalok nem igazán olvasnak. Hogy ezen tudunk-e változtatni, kell-e ezen változtatnunk, erre nem igazán tudok megfelelő választ adni. Mindenesetre, aki szeret olvasni, az biztosan megtalálja kedvenc olvasmányát.
R.: Legközelebb hol lehet veletek találkozni?
Cs.: Legközelebb Budapesten, november tájékán. Pontos helyszín egyelőre nincs, de lehetséges, hogy ugyanúgy a Pedál kocsmában, ahol idén tavasszal tartottunk felolvasó estet.
R.: Köszönöm a beszélgetést!

A leközölt riport szerkezetileg nem egyezik a rádióban leközölt anyaggal, azonban tartalmilag pontosan egyezik.

A riport a következő címen elérhető: Riport hanganyaga
A FÍK facebook oldala: Fiatal Írók Köre

A riportot Darázs Enikő készítette. 
Reactions