Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Átadták a Déry-díjakat

   A mai napon kiosztásra kerültek a Déry-díjak, amelyet olyan alkotók kaptak, mint Bán Zsófia, Demény Péter, Imre Flóra és Szolláth Dávid.

   A Déry Tibor-díj egy olyan irodalmi elismerés, amelyet olyan alkotóknak ítélnek oda, akik a magyar irodalom művelésében jeleskednek. A Déry Tibor Alapítványt az író özvegyének hagyatéka, akinek utolsó kívánsága szerint minden vagyonát a magyar államra hagyta, azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból az irodalomban jártas alkotókat díjaznak. Az első Déry-díj átadására 1984-ben került sor, immár 28 éve. 

   Az idei kitüntetést odaítélő kuratórium titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, elnöke Závada Pál, tagjai Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László voltak.

   
Az 1957-ben, Rio de Janieroban született Bán Zsófia a próza- és esszéírásban gyarapította a magyar irodalmat. Első esszékötete 2000-ben jelent meg, Amerikáner címen, majd 2008-ban egy újabbal debütált, amely a Próbacsomagolás címet viseli. Legutóbbi prózája az Esti iskola - Olvasókönyv felnőtteknek (2007) és  Amikor még csak az állatok éltek (2012)


   A második díjazott alkotó a kolozsvári születésű Demény Péter, akinek költészetét Papp Sándor Zsigmond a csendes szemlélődés, és a keserű bölcsesség mintadarabjaiként jellemzi. Első verseskötete 1994-ben jelent meg, Ikarosz imája címmel, melyet 1997-ben a Bolyongás, majd pedig a Beszélgetés a tükörrel követett. Majd 2007-ben kiadták A fél flakont, s 2009-ben az Ágóbágó naplóját. A tavalyi évben jelent meg meseregénye, a Hóbucka Hugó a mókusoknál.


   A harmadik alkotót Imre Flórának hívják, és 1961-ben született Budapesten. Versei 1982 óta jelennek meg folyóiratokban. A laudáló Lator László szerint Imre Flóra tudja, mit kell kihagyni és beletenni a versbe: a divatok nem érdeklik, csakis a maga útját járja. Első verseskötetét 1986-ban adták ki Az Akropoliszra néző terasz címmel. Ezt további hat követte, többek között a Merőleges idő (1992), a Rejtőzve élünk (1995) és A hegyről lefelé (2009). 2006-ban válogatta és szerkesztette Tóth Árpád verseit az Osiris Kiadó számára. 


   Az 1975-ös születésű Szolláth Dávid irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa.Huszadik századi magyar irodalmat tanít a Pécsi Tudományegyetemen, ahol 2009-ben szerzett PhD-fokozatot. Tanulmányai, kritikái, fordításai többek között a BUKSZ, a Literatura, a Kalligram, a Jelenkor és a 2000 hasábjain és irodalomtudományi tanulmánykötetekben jelentek meg. Tagja volt a James Joyce Ulyssesének idén megjelent új fordítását készítő csapatnak. Főbb kutatási területe Mészöly Miklós munkássága, illetve a magyar irodalmi baloldal a két világháború között. 2011-ben jelent meg A kommunista aszketizmus esztétikája című kötete, amelyben a kommunista ízlésfegyelem mindennapi gyakorlatait vizsgálja. Keresztesi József a méltatás során elmondta: azok az életművek, amelyekről ebben a kötetben szó esik, többet érdemelnek a tapintatlan hallgatásnál.

(Litera.hu)

 
Reactions