Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Amiről újra lehet - Bartis Attila és Kemény István 5 év után

10 éves a Litera. Ezért 10 hónapon át felidézzük 10 év általunk legfontosabbnak gondolt 10 publikációját a szerző mai kommentárjával. 2007-ből Kemény István Bartis Attilával és annak párjaként Bartis Keménnyel készült nagyvizitinterjúját választottuk. Mai reflexióként ők tesznek fel most is egymásnak kérdést.

Visszatekintő sorozatunkban felidézzük a Litera történetében eltelt minden eddigi év legjobb publikációit. 2007-ből a Bartis-Kemény nagyvizit második részét gondoltuk megmutatni újra olvasóinknak. Ám nem önmagában, a beszélgetés szerves része az előző évben készült párdarab, amikor Bartis Attila kérdezte Kemény Istvánt. A legtöbb esetben mi teszünk fel aktuális kérdést az akkori alanyoknak, ám ez esetben az látszott a legizgalmasabbnak, ha megkérjük a rendhagyó nagyvizit két szereplőjét, hogy ők maguk szegezzenek egymásnak kérdést az egykori beszélgetés folytatásaként, amelyet akár most, ha újra beszélgetésbe elegyednének egymással egy publikus nagyvizitinterjú keretében, elsőként megkérdeznének. Íme, az eredmény.
Bartis Attila kérdezi Kemény Istvánt, 2012-ben:
A Búcsúlevél után kérdezem: tudnál-e élni máshol?

Kemény István: Végleg nem. Persze mindenhol tudnék élni, ahol elég oxigén van a levegőben, például nagyon szívesen laknék fél évet-egy évet Prágában, Velencében, Isztambulban, csak annyit tudjak hozzá, hogy mikor jövök haza. A Búcsúlevél nem arról szól, hogy el akarom hagyni a hazámat, hanem hogy nagyon-nagyon régóta nem érzem jól magam benne.
A Kemény Istvánnal 2006 szeptemberében készült nagyvizit Élőbeszéd címmel olvasható a Literán.


Kemény István kérdezi Bartis Attilát, 2012-ben:
Két kínai utazásod után kérdezem: tudnál-e Kínában élni?
Bartis Attila: Nem. Másrészt: a jég hátán is, különösen, ha van kivel - de nincs. Szóval most élni tudni még itthon se nagyon. De visszatérve: Kína csak innen nézve Kína. Onnan nézve valóság, ahol le kell menj a boltba, meg kell edd, amit főzöl. Magyarán, a világ vége mindig máshol van, mint te.
Szárhegyen se tudnék, mégis ott élem az életem jórészét. Berlinben se tudnék, mégis visszasírom. Mondhatnám, hogy Kínában nem, de a Shou Sheng kolostorban igen, magyar útlevéllel, és annyi pénzzel, hogy egy oda-vissza repülőjegyre bármikor fussa, de ez nem igaz. Ha ott tudnék, akkor itthon is tudnék. A Shou Sheng csak egy épület. A lényeg belül van. Vagy nincs. Itthon kéne tudni - és akkor a jég hátán is.

A Bartis Attilával 2007 októberében készült nagyvizit Rutinválaszok helyett címmel olvasható a Literán.

A két interjú jelentősen átdolgozott formában a Magvető Kiadó gondozásában 2010-ben jelent meg az Amiről lehet című kötetben.
litera.hu
Reactions