Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Hív a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba érkezik idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál. Az egyhetes pódiumművészeti seregszemle több mint 60 programmal várja az érdeklődőket, ezek mindegyikének középpontjában a költészet áll. Október 9-től 14-ig gyakorlatilag versbe borul a város: versszínházi előadások, előadóestek, verszenei koncertek, versfilmes vetítések sora, versmondás és versplakát-kiállítás érkezik Nyíregyházára a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Jegyek jelképes áron kaphatók már most, de közben a versmondóknak még szeptember 30-ig van lehetőségük jelentkezni, amíg (a nevezések beérkezésének sorrendjében) be nem telik a létszámkeret.

Sztárok és idolok, ősbemutatók és egyszer látható előadások, mainstream és underground, érzelem és értelem, hallható igazság és 21. századi vizualitás – ez a VersFesztivál. Ami attól Kaleidoszkóp, hogy a hangulatok, az érzelmi állapotok és a történetek egymást váltják, és mindenki maga tekergetheti a saját kaleidoszkópját, amikor eldönti, kitől melyik előadást, koncertet vagy filmet nézi meg – nyilatkozta egy most megjelent interjúban Lutter Imre fesztiváligazgató, aki 1999-ben egyetemi körökben megálmodta a mára nemzetközivé vált rendezvényt. A fesztivál Miskolcról indult, járt Budapesten, Pécsett, Krakkóban, Berlinben, Stockholmban, New Yorkban és Los Angelesben is. Nem konkurenciája a VIDOR-nak, a két fesztivál sokkal inkább kiegészíti egymást.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogram, ahol a nézők a versenybe szállt (és előzsűri által gondosan válogatott) produkciókat nézhetik majd. A színházi és a zenei versenyprogram nevezése júliusban lezárult, mára a teljes program nyilvános. A különböző művészeti ágak kimagasló képviselői – híres és alternatív utakat kereső társulatok, zenekarok, művészek érkeznek Nyíregyházára, akik a költészet klasszikus színházi feldolgozásától a modern táncig, a képzőművészettől a filmes alkotásokig, a kávéházi szalonhangulattól a könnyű verses pop-rock-on keresztül a hajnali részegségig együtt ünneplik az év legnagyobb verstalálkozóját. Sok tehetség került már ki a fesztivál győzteseinek sorából, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, majd színházakba és a média felé vették útjukat.

2012-ben is az unikum előadásoké a főszerep: amit vidéken még nem látott a közönség, vagy még sohasem látott! Legyen szó anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági vagy felvidéki előadásról, egy- vagy többnyelvű produkcióról, szerelemről, életről, halálról, nemzeti érzelemről vagy ellenállásról.

Végelszámolás alatt, Nyíregyházán játszik a Budapesti Kamaraszínház – ez már önmagában is csemege a színházrajongóknak, ám a repertoár csak itt kezdődik. R. Kárpáti Péter lírai esten, prózai formában eleveníti meg Demjén Ferenc és Stevanovity Dusan dalait, Koltai Róbert Móricz Zsigmond bőrébe bújik és megmutatja az író magánembert, Galkó Balázs előadásában nemcsak mondja, táncolja is a verset, Székhelyi József és Gerendás Péter közéleti naplót írnak a színpadon versben és zenében. És ez még nem minden: Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán Shakespeare-t vágja kenterbe, a nyíregyháziak pedig versenybe szállnak velük: Pregitzer Fruzsina, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, Olajos Gábor, a Móricz Zsigmond Színház, Gosztola Adél biztosan, de még Megyeri Zoltán is, aki Nyíregyházán játszott! A Kaleidoszkópot olyan társulatok teszik még színesebbé, mint a Pannon Várszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Soltis Lajos Színház, a Holdvilág Kamaraszínház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Valódi zenei csemegék várhatók a műfaji sokszínűség jegyében: a Szabó Balázs Band, a Dobó Dániel Paneldoor Retro Akustic, a Göncölszekér és a Gondola zenekar először lép fel itt. Nem pusztán rendhagyó irodalom ez, hanem Trendhagyó is egyben, ahogy a Csillag születik tehetségkutató felfedezettje, a szintén fellépő Kávészünet zenekar és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész interaktív koncertjei jelzik. A versenyben másodjára méretteti meg magát a pécsi Ostinato együttes.

A fesztiválon közel 300 versenyző lép fel egy hét alatt. A programot a Magyar Versmondók Egyesülete úgy állította össze, hogy minden korosztály és a különböző érdeklődési körű nézők is megtalálják a számukra fontos előadást, koncertet vagy filmet. Shakespeare-től Vörösmarty Mihályig, Adytól Radnótiig, Wass Alberttől Varró Dánielig, Arany Jánostól Kányádi Sándorig, József Attilától Pilinszky Jánosig rengeteg klasszikus és kortársköltő műve kerül színpadra. Így a diákok a kötelező irodalmat izgalmas formában, színházi és zenei köntösben láthatják, hallhatják, a Nyíregyházán ritkán, vagy egyáltalán nem megforduló sztárok rajongói is találkozhatnak kedvenceikkel, eddig nem ismert módon. A zene és a filmek szerelmeseit koncertek és vetítések várják, a színházkedvelők a hazai társulatok mellett vajdasági, felvidéki, erdélyi és szilágysági előadásokat nézhetnek. S ha mindez nem volna elég, lesz versmondás, számos versfilmet vetítenek, Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus pedig kifejezetten a fesztiválra készülő, mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai versplakátjaiból nyílik kiállítás.

A Kaleidoszkópra a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában és a jegymester.hu rendszerében jelképes összegért lehet váltani belépőt, hogy minél többen kivehessék a részüket az igényes szórakozásból. A színház honlapján, a moriczszinhaz.hu-n és a hivatalos honlapon, a versfesztival.hu oldalon olvasható részletesen a program, az utóbbin a versmondásra még bárki jelentkezhet szeptember 30-ig. A Magyar Versmondók Egyesülete jóvoltából tehát október 9-től 14-ig Nyíregyházán is karnyújtásnyira a vers, ahogy még kevésbé ismerjük.
Reactions