Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Banner Zoltán megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét

Augusztus 20. alkalmából rangos állami kitüntetéseket vehettek át a következő írók, irodalmárok: Jókai Anna (MAGYAR ÉRDEMREND Nagykeresztje (polgári tagozata)), Kovács István, Lator László, Serfőző Simon (MAGYAR ÉRDEMREND Középkeresztje (polgári tagozata)), Lányi András, Tornai József, Sáray László,  Székács Vera (MAGYAR ÉRDEMREND Tisztikereszt), Albert Zsuzsa, Banner Zoltán, Dobozi Eszter, Kiss Irén Szigethy Gábor (MAGYAR ÉRDEMREND Lovagkereszt).


Az idén 80 éves Banner Zoltán Szatmáron született. Történelem szakon végzett a Bolyai Tudományegyetemen. 1958-tól az Utunk művészeti szerkesztője lett. A Meridiane, majd a Kriterion adta ki monográfiáit, melyeket többek között Szervátiusz Jenőről, Bordi Andrásról és Mattis Teutschról írt. Előadóestjeiről is közismert, melyeken magyar és román verseket is mondott, főként a kortárs költészetből és a közelmúlt irodalmából válogatva. 1988-ban települt át Erdélyből Békéscsabára, ahol azóta is él. Volt a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa, az Új Auróra, majd a Sodrás szerkesztője, valamint a békéscsabai Körösi Csoma Sándor Főiskola vizuális nevelési tanszékének vezetőtanára. Jelentősége megkérdőjelezhetetlen művészetszervezőként, kiállításrendezőként is. Az idei könyvhétre jelent meg a verseiből válogatást nyújtó kötete Hátra ne nézz! címmel a Magyar Napló Kiadó és a Pallas-Akadémia Kiadó gondozásában.

Banner Zoltán rendszeresen publikál a Bárkában, alább a folyóiratban közölt szövegeiből, illetve a szintén a Bárkában megjelent, könyveiről írott kritikákból és vele készült beszélgetésekből nyújtunk válogatást:

Banner Zoltán hetvenötödik születésnapjára (Erdész Ádám köszöntője)
"A felmutatás szertartásai" (Szabó Tibor Benjámin kritikája Banner Zoltán Örvendjetek, némaság lovagjai! Pódiumnapló című könyvéről)
Polifón életpálya, választott révek (Farkas Wellmann Éva kritikája Banner Zoltán Hátra ne nézz! című verseskötetéről - részlet)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések