Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Felújítás után ismét megnyitották a weimari Goethe és Schiller Archívumot

Mintegy tízmillió eurós (2,9 milliárd forintos) költséggel felújították és csütörtökön hivatalosan megnyitották a weimari Goethe és Schiller Archívumot.
(MTI) A két éven át tartó munkálatokat 9,2 millió euróval támogatta a szövetségi költségvetés, a tartomány és az Európai Unió, hogy biztosítsák, modernizálják és bővítsék a weimari Klasszika Alapítvány kincstárát. Az intézmény további 1,3 millió eurót fordított a berendezésre.
    
A projekt megvalósításakor a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket alkalmazták, tanulva az Anna Amalia Könyvtár 2004-es leégésének esetéből – mondta Bernd Neumann német kulturális miniszter a megnyitón.
   
Németország legrégebbi, csaknem 120 éves irodalmi levéltárában Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Schiller kéziratain kívül további 130 irodalmi hagyatékot őriznek, többek között Wieland, Herder, Büchner, Nietzsche és Liszt hagyatékának értékes dokumentumait. – Gyűjteményünk az irodalom-, a zene- és a kultúrtörténet rendkívül gazdag leltára. Láthatóvá akarjuk tenni a 21. század számára a 18. és 19. századot – hangoztatta Hellmut Seemann, a Klasszika Alapítvány elnöke.
    
A felújítás során 600 négyzetméterrel megnövelték az egész világ kutatói által használt intézmény hasznos alapterületét, kialakítottak egy klimatizált földalatti raktárat, egy új fogadócsarnokot, olvasótermeket, konferencia- és előadótermeket, megtisztították a homlokzatot, a falakat pedig megerősítették.
    
Az újbóli megnyitás alkalmából szeptember 28-ig látható kiállításon mutatja be az intézmény számos különleges darabját, például Goethe, Schiller, Herder és Wieland kéziratait, Mozart és Beethoven leveleit.
    
Az archívum 1896-ban létesült a weimari klasszikusok írásainak bemutatására, és napjainkban már nem felelt meg az érzékeny kéziratok által támasztott konzerválási követelményeknek.
    
Létrejöttét a Goethe és Schiller Archívum annak köszönheti, hogy az utolsó Goethe unoka, Walter 1885-ben Zsófia weimari nagyhercegnőnek adományozta végrendeletében a Goethe-hagyatékot. Az épület mintájául a versailles-i parkban található nyári kastély szolgált.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések