Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Csaknem harminc rendezvény Szabolcsban

Csaknem harminc rendezvénnyel, többek között a hagyományos kötetbemutatókkal, rendhagyó irodalomórákkal, valamint író-olvasó találkozókkal várják az irodalom iránt érdeklődőket a június 4. és 11. között megrendezendő 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programsorozatán.

Az első, akkor még Magyar Könyv Hetének nevezett rendezvényt gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter nyitotta meg 1929. május 13-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A rendezvény célja az volt, hogy eljuttassa a könyveket a magyar társadalom legszélesebb rétegeihez és meggyőzze az embereket az olvasás hasznosságáról – idézte fel a kezdeteket Szász Péter, a szabolcsi programsorozatot lebonyolító Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár megbízott igazgatója az eseményt beharangozó szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Ebben a folyamatban a könyvkiadók mellett magának a könyvtárnak is fontos, közvetítő szerep jut - emelte ki az intézmény vezetője. Bihari Albertné programfelelős a részletes programról szólva a tájékoztatón elmondta: a könyvhét ideje alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csaknem harminc rendezvény várja az érdeklődőket Záhonytól Nyírbátorig, mintegy ötven író, költő, publicista, szerkesztő, fotós szerepel a meghívott előadók között.

A színes programsorozat idei díszvendége a nyíregyházi születésű Kurucz Gyula író-szerkesztő, valamint Fábián Janka író lesz, a két alkotóval a megnyitó mellett az író-olvasó találkozók és kötetbemutatók keretében találkozhat a közönség – mondta el Bihari Albertné. Kurucz Gyula Mire vársz? című új kötetét Nyíregyháza mellett Dombrádon, Szabolcsveresmarton, Nagykállóban, Nyírbátorban, Nyírmadán és Záhonyban egyaránt bemutatják.

A programsorozat ünnepélyes megnyitóját június 4-én délután egy órától tartják a városi könyvtár előtti Szabadság téren, az esemény előtt tíz órától pedig Osztovits Ágnes publicista tart előadást a kortárs magyar irodalom helyzetéről az intézmény kamaratermében. Ezen a napon nyílik meg a Váci Mihály Művelődési Központban az úgynevezett Olvas-lak, amely a rendezvény ideje alatt könyvekkel és folyóiratokkal várja az éppen ráérő, olvasás iránt érdeklődő közönséget.

Az ünnepi könyvhét keretében számos könyvbemutatót tartanak, így Regina Lindemann és Mogyorósi László Lenyomatok, Bodnár István Megsárgult fotográfiák, Lefler György Sodrásban című köteteivel, illetve Csorba Dávid Mohács egy mesemondó szemével című monográfiájával egyaránt megismerkedhet a nagyérdemű. Az író-olvasó találkozók vendégei többek között a népszerű Nógrádi Gábor és Nógrádi Gergely írók, Serfőző Simon költő és Závada Pál író-szerkesztő lesznek.

Június 11-én mutatják be Sipos László fotós kambodzsai élményeiről szóló, Angkor című fotóalbumát; a programmal egyidejűleg pedig megtekinthető lesz a szerző Díszletek az örökkévalóságnak című kiállítása.

Az ünnepi könyvhét ideje alatt könyvvásárt tartanak a könyvtár előtti téren, valamint az eddig megszokott akciókat, azaz az amnesztia-hetet és az ingyenes beiratkozást is megtartják – számolt be a programfelelős. Június 7-én tárca- és felolvasó napot rendeznek mindazoknak, akik szeretnék kedvenc irodalmi műveik részleteivel megörvendeztetni a hallgatóságot.
(MTI)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések