Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Könyvtáskákon kelnek életre a kortárs írónők művei

Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Szécsi Noémi, Vass Virág és Kemény Lili korunk népszerű, kedvelt írói. De hogyan kapcsolódik nevük a divathoz? Szilas Rita divattervező legújabb kollekciója könyvtáskába csomagolt irodalmi alkotásokkal és írógéptáskákkal népszerűsíti a kortárs magyar irodalmat.
 
Szilas Rita
öltözéktervező különleges táskáival, ultrahang- és magzatmintás ruháival, buborékfóliából készült esőkabátjaival igazi színfoltot teremt a hazai divatvilágban. Termékeit egyedi formavilág jellemzi. Extrém kreációi, egyedi, kézzel készült darabjai hazánkban és külföldön egyaránt kedveltek. A tervező idei kollekciója is merész és figyelemfelkeltő, melyben nemcsak a divat, hanem a kortárs irodalom is szerepet kap.
 
„Ideje, hogy a divat világa ne csupán a súlytalan, pillanatnyi sztárok kiszolgálója legyen. Egy divattervező alkotásai ugyanúgy értékeket közvetíthetnek a közönségnek, ahogyan a képzőművészet, a zene és az irodalom. Olyan kortárs írókat szeretnék táskáimmal, öltözékeimmel népszerűsíteni, akik adtak nekem valamit, ami által több lehettem” – vallja a fiatal designer.
 
Szilas Rita 2011-ben készítette el első írógéptáskáját. A tervezőt egy antik, Mercedes márkájú, funkcióját vesztett írógép ihlette meg. A porosodó dísztárgyat ismételten beemelte a mindennapi használatba és új funkcióval ruházta fel. Az általa kreált írógéptáskák emlékeztetnek a múltra, ugyanakkor felhívják a figyelmet az írásra és ezzel egyidejűleg a kortárs irodalomra is. Új, Gépírónő elnevezésű projektjében öt kortárs írónőnek, Tóth Krisztinának, Karafiáth Orsolyának, Szécsi Noéminak, Vass Virágnak és Kemény Lilinek készített egy-egy személyre szabott írógéptáskát. Az írónőkről és a táskákról Neményi Márton fotósorozatot készített.
 
„Az írók lelket öntenek a táskákba, megszólaltatják őket. Újra működésbe hozzák a régi, feledésbe merült szerkezeteket. A Gépírónő projekt híd szerepet tölt be a kortárs design és kortárs irodalom között. A művészetek kölcsönhatására épít. Kultúrmisszió, amely arra hivatott, hogy lerombolja a falakat a divat világa és az irodalom között, és népszerűsítse a szépírókat” – véli a tervező.
 
A tervező mindemellett továbbgondolta a könyv fogalmát azáltal, hogy az öt írónő egy-egy kiválasztott könyvét táska formában jelenítette meg.
 
A kérdés nagyon is aktuális napjainkban. Éppen ezért Szilas Rita új kollekciójának divatbemutatója egyben rendhagyó író-olvasó találkozó is lesz. Június 16-án, a Múzeumok éjszakáján, a fiatal tervező és az öt írónő a nagyközönség előtt az irodalom házában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatkozik be. A designer 2012-es ruhakollekcióin a kortárs irodalom ugyanúgy megjelenik, mint Budapest építészeti remekei, a Lánchíd, a Budai Vár utcácskáinak macskakövei és mindazok az értékek, melyekről nem szabad megfeledkeznünk. A bemutató vendégtervezője Fehér Balázs, a The Carbonfools frontembere a rendezvény extrém színfoltja lesz, akinek minimál stílusú férfi kollekcióját remekül kiegészítik Szilas Rita táskái.
 
Az Petőfi Irodalmi Múzeumban mindemellett egy kis tárlat ad majd ízelítőt a divattervező további munkáiból, melyen az írókról készült fotók is megtekinthetőek lesznek. A tartalmas irodalmi műsorral egybekötött divatbemutató kiváló lehetőséget biztosít a kortárs irodalom és az olvasás népszerűsítésére is, valamint felhívja a figyelmet az újrahasznosításban rejlő lehetőségekre.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések