Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Egészségnap a Magyar Írószövetségben

A Magyar Írószövetség és a BFKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012. május 17-én, csütörtökön, a Hipertónia Világnapján 11-től 16 óráig Egészségnapot szervez az Írószövetség Bajza utcai székházában (1062 Budapest, Bajza utca 18.).

Az Egészségnap ingyenes, többféle korosztály részére nyújt ismereteket az egészségmegőrzésről, az egészséges életmódról. A rendezvény szakorvosok, egészségnevelők, dietetikusok, gyógytornászok részvételével, tanácsadásokkal, humán szolgáltatásokkal, szűrővizsgálatokkal, önszűrések/önvizsgálatok oktatásával, kiállításokkal, bemutatókkal, audiovizuális programokkal stb. kíván a látogatóknak a hétköznapok egészségesebb életviteléhez mintát, ötletet, gyakorlási lehetőséget, segítséget adni, ezzel elősegítve a pozitív egészségkép kialakítását, az egészségmegőrzést előmozdító, kedvezőbb alternatívák választását.

Részletes program:

Szív és érrendszeri betegségek megelőzése

A kockázati tényezők vizsgálata, meghatározása (vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés, BMI-meghatározás, haskörfogatmérés, testzsírszázalék-meghatározás). Ezek ismeretében orvosi tanácsadás keretében történik az egyéni kockázatbecslés, amennyiben szükséges, az életmódváltoztatási stratégia kidolgozása.

A program során bemutatjuk a Szíve egészsége legyen szívügye kiállítást, amely tájékoztat a magas vérnyomás következtében kialakuló betegségekről, az otthoni vérnyomásmérés szabályairól, valamint az életmódváltoztatás legfontosabb tényezőiről, a normál vérnyomásértékekről. Minden látogató vérnyomásnaplót kap, amely hozzásegíti az otthoni vérnyomásmérés eredményének rögzítéséhez.

Dohányzásról leszokást segítő tanácsadás

Segítséget jelent azok részére, akik a dohányzást aktuálisan abbahagynák: tájékoztatást kaphatnak a Magyarországon elérhető leszokást segítő módszerekről, szolgáltatásokról. A személyes meggyőzés eszközével a helyszínen tanácsadással, lépésötletekkel, önsegítő csomagokkal segítjük a leszokni kívánókat.

A tanácsadást COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) teszt, Fagerström- (nikotinfüggőségi) teszt és kilégzett levegőből CO-mérés egészít ki. Nem magánügy! kiállítás a program részeként felhívja a figyelmet az Európai Uniónak a dohányzás visszaszorítását szolgáló intézkedéseire, bemutatja a dohányzás és a passzív dohányzás ártalmait, és összegzi a leszokást segítő módszereket. A nemdohányzók védelmében született törvényről, a dohányipar stratégiájáról, a vízipipa veszélyeiről stb. játékok (totó, kvíz, puzzle) segítségével (is) tájékoztatjuk a résztvevőket.

Dietetikai tanácsadás

Az egészséges táplálkozással számos – népegészségügyi szempontból jelentős – betegség kockázata csökkenthető, és a már betegek kezelésének elengedhetetlen része az étkezés tudatos megváltoztatása.

A testsúly szabályozása, a krónikus keringési és anyagcsere-betegségek személyre szóló dietetikai tanácsadás segítségével könnyebben befolyásolhatók. A tanácsadáson résztvevők receptúrákat, kalóriatáblázatokat kapnak az életmódváltás megerősítéséhez, amellett, hogy megismerhetik az egészség szempontjából kedvező összetételű alapanyagokat, az új konyhatechnikai eljárásokat, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit és megkóstolhatnak egészséges ételeket is.

Ennyit Ön is meg(t)ehet egészségéért kiállítás, táplálkozási piramis az egyéni döntések szükségességének felismeréséhez, a megfelelő választáshoz nyújtanak segítséget.

Alkohol

A program az alkoholizmus felé vezető utat, a függőség kialakulásának folyamatát mutatja be, azt hangsúlyozva, hogy a hallgatás nem oldja meg a problémákat.

Az alkohol csapdái kiállítás bemutatja a mértéktelen alkoholfogyasztás rövid és hosszú távú hatásait. Az alkoholfogyasztás következtében kialakult magzati elváltozásokat demonstrációs babákon szemléltetjük.

A nők jobb egészségéért

Kiállítással és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal hívjuk fel a nők figyelmét a daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára.

A daganatos betegségek korai felismerését szolgáló, országosan zajló szervezett szűréseken való részvétel előnyeiről személyes beszélgetés során tájékozódhatnak az érdeklődők: részletes tájékoztatást kaphatnak a mammográfiás emlőszűrésről és a méhnyakszűrésről. A mell önvizsgálatát videofilm, kiadvány és makett segítségével ismerhetik meg a látogatók.

A férfi látogatók a prosztata- és a hererákszűrésről kaphatnak tájékoztatást.

Kiadvány és tesztlap segíti ezen betegségek kockázatának becslését.

Ugyancsak szóba kerülnek a tüdő-, a vastagbél-végbél és a bőr daganatos betegségeinek korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatok. A látogatók tanácsokat kaphatnak a daganatos betegségek kockázatát emelő (pl. dohányzás, testsúlyfelesleg) és csökkentő (pl. testmozgás, zöldség-gyümölcs fogyasztás ) életmódelemekkel kapcsolatban.

Kullancsveszély – védőoltásokról mindenkinek

A program aktualitását az adja, hogy egyre többen kérdőjelezik meg a kötelező védőoltások szükségességét (bár a magyar lakosság átoltottsága közel 99%-os, európai szinten kiemelkedő), és a lakosság ismeretei is hiányosak az ajánlott védőoltások pontos indikációiról és az oltási reakciókról.

A programban a látogatók kérdezhetnek pl. a kötelező védőoltásokról, a szezonális/ajánlott védőoltásokról, illetve az idős korban ajánlható védőoltásokról.

A kullancs elleni védekezés (védőoltások, riasztó spray, öltözködés, eltávolítás) lehetőségeinek ismerete a kirándulószezon beköszöntével vált igazán aktuálissa. Járványügyi szakorvosi tanácsadással, kiállítással, játékokkal, totóval, képkirakó játékkal (puzzle) segítjük az alapvető ismeretek rögzítését. A program látványos elemei az óriáskullancsok.

Parlagfű-mentesítési tanácsadás célja a lakosság tájékoztatása a parlagfűvel fertőzött területek bejelentéséről, parlagfűmentesítési lehetőségekről, információs szolgálatok, honlapok elérhetőségéről, elősegítve a környezettudatos, jogkövető magatartást.

Szeretetmasszázs

A masszázs jótékony hatását mutatja be; az ülőmunka (fizikai értelemben vett) monotonságának ellensúlyozására tanácsol technikákat, a látogatók a helyszínen ingyenes masszázskezelésen vehetnek részt.

A mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzése érdekében gyógytorna-tanácsadás és betanítás zajlik, valamint speciális program foglalkozik a számítógép mellett dolgozók gyógytornájával.

A láb statikai felmérése, (lúdtalpszűrés), szükség esetén korrekciós eszköz javaslata.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések