Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A szemét perspektívái

A szemét értéktelen. A szemét gazdátlan. A szemét kivetett. A szemét perspektívátlan. Ezeket az állításokat árnyalja, tagadja, erősíti a Csillagszálló tavaszi száma számos regényrészlettel, novellával, tárcával, interjúval, verses mesével. Bemutató április 4-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.
 
Lezárni a lezáratlant, újrakezdeni a kezdhetetlent. Értelmet találni a romok közepén. RoncstelepPálfi Anna főszerkesztő beköszönő írása. Gazdátlanul, haszontalanul, légüres térben – a tavaszi szám klasszikusa Gelléri Andor Endre. Elveszni a kíméletlen felnőttvilágban. Részlet A negyvenesek pavilonja című hamarosan megjelenő regényből, Nyerges András tollából. Létfolyamatosság, mintakövetés, pusztulás – Kele Fodor Ákos két prózaverse.
 
A falu döglött csendje, rejtett enyészet, rezignáltság – Miklya Anna részlete az Eső című megjelenő regényből. Időből kiollózott pillanatok – talányos születésű, művészi rabportrék Ausztráliából a XX. század első évtizedeiből. A Magyarországon nyomtatásban eddig nem publikált fotókról Peter Doyle kurátorral beszélgetett Kiss Barnabás.
 
Négy rabportré, négy fiktív élettörténet – a lapszám legmegrázóbb novellái Grozdits Hahó, Hegedűs Ágota, Kiss Barnabás és Csere Ágota lelkéből. Sztereotípiabontás jeles romákkal – felnőttkönyv-ajánlónkban Korniss PéterZávada Pál Egy sor cigányát Aradi Péter ajánlja. Ki a szemét? – Darvasi Ferenc Hungária című tárcanovellája egy zaklatott vonatútról zaklatott jelenünkben. Magány, ránk záruló nagyváros, elidegenedés – Hegedűs Vivien tárcanovellája egy el- vagy visszarebbenő tekintetről. Pénz, veszteség, identitáskereső generációk – Baróthy Zoltán tárcanovellája Berlinből és nem Berlinből. Kukaszociológia – Schüttler Tamás tárcája egy értelmiségi férfi „tévutas” értékkereséséről.  Értékek egy tér-idő függvényen – Napsugár fantasztikumhatáros naplói a tegnapból és a holnaputánból.
 
Újrateremtés lomtalanításkor – Menyhárt Dóra riportja egy brazil szeméttelepről és egy belvárosi lomtalanításról a Szemétálmok akció atyjával, Balogh Rodrigóval és elkötelezett munkatársaival. A riportban és az azt követő interjúban Wavrik Gábor fotói láthatók.Értékek a szemétben – Terdik Roland sajókazai interjúja a buddhistává lett helyi roma önkormányzati vezetővel, Lázár István „Benővel”. Utcán alvók, meleg otthonba hazatérők – Lajos Mariann verse hajlékosokról és hajléktalanokról. Nyista – hajléktalaninterjú a lecsúszott olajmunkással, Juhásszal, Kiss Géza diktafonjából. Dolgunk és feladatunk a szeméttel – Horváth Karolina jogi útmutatója a hulladékkezelés előírásairól.
 
A kukázók Jézusa – Kiss Ottó verses meséje, inkább nem gyerekeknek. Na és, ha kicsit más? – Besze Barbara könyvajánlója a Szabó T. Anna fordította Liliről, Agnes Lacor és Gwen Le Gac csodaszép mesekönyvéről, gyerekeknek (is).
 
A szemét Perspektívái – lapszámbemutató április 4-én este 6-tól a Közép-európai Kulturális Intézetben felolvasásokkal, vetítéssel, beszélgetéssel és a Melodisztik koncertjével.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések