Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Claudio Magris és a skandináv országok lesznek a könyvfesztivál díszvendégei

Idén április 19–22. között Északi Országok elnevezéssel Dánia, Izland, Norvégia, Svédország és Finnország mutatkoznak be a könyvfesztivál díszvendégeként a Millenárison. Ebből az alkalomból több mint húsz neves skandináv alkotó látogat Budapestre, olyan neves írókkal találkozhatnak a magyar olvasók, mint pl. a svéd Hakan Nesser, Torgny Lindgren, a norvég Jostein Gaarder, Tina Amodt, a dán Janne Teller, a finn Leena Lehtolainen. A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg a dán kulturális miniszter, Uffe Elbek társaságában. A fesztivál díszvendég-írójának, Claudio Magris világhírű olasz írónak Budapest főpolgármestere, Tarlós István adja át a Budapest Nagydíjat a nyitónapon.


A nemzetközi és a hazai könyvpiacot egyaránt több esztendeje sújtó válság ellenére sem csökkent sem a külföldi, sem a hazai és határon túli magyar kiállítók által bérelt terület, idén is több mint 1500 m2-t foglalnak el a kiállítási installációk. Ezúttal is a Jövő Háza csarnok két szintjén, a Millenáris tó melletti pavilonokban és a Fogadóban kapnak helyet a könyvkiadók. A reprezentatív északi díszvendég-stand mellett gazdag könyvanyaggal lesz jelen Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kína, Spanyolország, Szlovákia, Olaszország, Brazília és Németország.

Immáron tizenkettedik alkalommal ad otthont a könyvfesztivál a kontinens legtehetségesebb pályakezdő írói közös bemutatkozásának, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának. Idén nem csupán a közösség országaiból jönnek hozzánk, hanem horvát, svájci és török elsőkötetes író is érkezik Budapestre, hazánkat ebben az évben Gerőcs Péter képviseli.

A fesztiválra kilátogatók több mint 350 esemény között válogathatnak – melyek között pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, íróportrék, koncertek, filmbemutatók éppúgy lesznek, mint tárlatok vagy színházi premier – és több mint 400 magyarországi és határon túli magyar íróval, tudóssal, művésszel, közéleti szereplővel találkozhatnak, s dedikáltathatják könyveiket kedves alkotójukkal. Bizonyára idén is nagyon népszerű lesz a Fogadóban helyet kapó, a magyar gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósuló Gyermek(b)irodalom, hiszen rendkívül gazdag a programmal – felolvasások, bábelőadások, meseprogramok, játszóházi foglalkozás, koncertek, táncház – várja az érdeklődőket.

Szakmai programokból sem lesz hiány. Közülük is kiemelkedik a szellemi örökségünk digitális megőrzését programsorozata középpontjába állító, közel 2000 könyvtárost mozgósító Könyvtáros Klub, illetve a Börsenverein és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös konferenciája az e-könyv kiadásról.

A könyvfesztivál, melynek zárónapján adják át az Év Kiadója, az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvesboltja elismeréseket, valamint a Budai-díjakat, a kerek születésnapjukat ünneplő jeles szerzők Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul. Az idén: Fodor Sándor, Takács Tibor, Tornai József, Albert Zsuzsa, Jókai Anna, Tarbay Ede, Gál Sándor, Láng József, Rónay László, Czakó Gábor, Szepesi Attila, Dobos Marianne, Gálfalvi György, Kodolányi Gyula, Ladik Katalin, Nádas Péter, Oláh János, Sumonyi Zoltán, Vasy Géza, Zöld Ferenc, Aczél Géza, Bari Károly és Szkárosi Endre kapott meghívást a pódiumbeszélgetésre.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések