Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Előszó Maksa Hun Balázs "Hontalan" című kötetéhez

Tisztelt olvasó...
Nagyon szépen köszönöm, hogy kézbe vette Irodalmi Füzetek Sorozatunk negyedik kötetét, amely egyúttal Maksa Hun Balázs - „Hontalan” című – első önálló könyve, ami igazi kuriózumként kellemes kikapcsolódást nyújt az olvasni vágyóknak.
Ugyanakkor nagy elismeréssel adózok azoknak, akik manapság könyvet vesznek a kezükbe mert tudják, hogy a könyvek által nyújtotta vizualitási fejlődőképesség teremti meg szürkeállományunkban azt a neuronhalmazt, amelyet majd felnőtt korunkban a kreativitásunk kiélésére használhatunk, így válva társadalmunk vezető személyiségeivé, meghatározó alakjaivá.
Ha valaki egy olyan multimilliárdost, államelnököt vagy sikeres sztárt mutat nekem, aki a televízió vagy a számítógép előtt szocializálódott, az előtt leveszem a kalapom. Ugyanis a sikeres emberek olvastak és olvasnak a legtöbbet.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én adhatom ki Maksa Hun Balázs kötetét, mi több én írhatom hozzá az előszót, hiszen Balázs olyan társadalmi normatívák kérdésköreit feszegeti, amik számomra is a legfontosabbak. Ezek pedig az Isten, haza és a család empirikus boltozatai, egy neo transzcendentális térben...
Amikor empirikus boltozatról beszélek, akkor nem másra gondolok, mint a logika és az európai társadalom-filozófiai szemlélet – a gondolkodás szintjén elfogadott – normatív alapelemére.
Ahogy azt Balázsnál is láthatjuk, az európai filozófiát és egyházszemléletet befogadó transzcendentális tér, a fent említett műveltséghez hasonlóan alkalmazkodó készséget mutat, az új – idegen normatívák befogadására. Történelmi és kulturális műveltségének köszönhetően, az Amerikanizálódó filozófiai síkok helyet, sokkal inkább (a magyar őskultúrához közelebb álló) transzcendentális szakralitást fogadja el.
Hármas pillér: Isten, haza, család. Szimmetriák és szentenciák kérdéskörei fogalmazódnak meg Maksa Hun Balázs vers és prózakötetében. És történik mindez a hontalanság pátoszkövénél, hol a szerzőt érintő kilátástalanság, kemény billogként vetül a mára.
A könyvben tematikus problémaként fogalmazódik meg a hontalanság kérdése. Isten, család és nemzet hontalansága, úgy a szellemi és gondolati individuális tükrösszférájában, mint a most -ban.
Balázs kérdéseket keres s hitetlenségre és kiáll a hit mellett, válaszokat vár a családtalanságra miközben égbe emeli a családot, megfogalmazza a nemzeti identitást miközben identitástudatlanságra hívja fel figyelmünk.
A pallosjoggal felvértezett racionalitást szembe állítja az irracionalitással, s teszi ezt úgy, hogy közben szeret és szerettet.
Alkotásai egyszerű, részleteiben transzcendens elemeket tartalmazó – érthető – népi prózák és lírák, melyek a fiatal költő kérdései egy nemzeti-keresztény világrend hollétéről. Egyáltalán a gondolati síkon keresendő erkölcs hollétéről.
Társadalmilag elfogadott normatívák hiányosságainak okára, vagy éppen az érvénybe lévő alapszabályok be nem tartásának miértjeire keresi a választ. Ahogy mindannyian válaszokat keresünk ezekre a kérdésekre.
Velős és kimerítő bevezetőm után, hadd ajánljam figyelmébe Maksa Hun Balázs verseit és prózáit.
Bencze Attila író, költő
sorozatszerkesztő
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések