Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Összeesküvők és mérgek a Bookline januári sikerlistáján

Továbbra is az összeesküvés-elméletek csalogatják a legtöbb magyar olvasót a könyvesboltokba, azonban érdekes módon akad az élmezőnyben jó néhány olyan külföldi regény is, mely az elmúlt hetekben moziba kerülő filmadaptációjának köszönheti januári sikerét.

Januárban sem talált keményebb ellenfelet Frei Tamás második politikai thrillere: A Bankár nemcsak tartani tudta első helyét a Bookline januári Top50 olvasói sikerlistáján, hanem magával rántotta a dobogó harmadik fokára a riporter 2010-es könyvét, A Megmentőt is. Kizárólag a toxinok tudták felvenni a versenyt a bankvilággal az év első hónapjában: Zacher Gábor és Karizs Tamás A Zacher - Mindennapi mérgeink című, szenvedélybetegségekkel foglalkozó írása csábította el a második legnagyobb olvasótábort pár hét leforgása alatt.

A filmvilágnak köszönheti másodvirágzását két külföldi sztárszerző is, hiszen Stieg Larsson A tetovált lány című könyvéből készült amerikai filmadaptáció, illetve John Le Carré Suszter, szabó, baka, kém című története is hatalmas sikerrel került a magyar mozikba januárban.

Nem csoda tehát, hogy a korábban több száz napot listán töltő Millenium-trilógia első része, A tetovált lány a januárt a 8. helyen zárta, az azonban meglepő, hogy ez a regény két különböző kiadással is fel tudott kerülni a listára: a 2012-es filmplakátos változat a 27. helyet hozta el a szerzőnek. Frei Tamás regényeihez hasonlóan Larsson további két könyvét is játékba hozta a "tetovált lány": A lány, aki a tűzzel játszik a 11., míg A kártyavár összedől a 14. helyet birtokolja.

A lista 10 legnépszerűbb könyve közé egyetlen újdonság tudta felküzdeni magát az év első hónapjában: Börcsök Mária 5. helyezést elért írása, a Kettészakadt Magyarország olyan fontos történelemfilozófiai kérdéseket feszeget, melyek igencsak aktuálissá váltak a jelenkor számára. Debreczeni József A politika fertője című könyve közvetlenül a magyar demokrácia jelenlegi helyzetére reflektál, a lista 7. helyén álló könyv a politikai korrupció visszásságait kívánja felfedni a botrányokra éhes olvasók előtt.

S ha mi magyarok nehezen is szakadunk el a fájóbb és nehezebb témáktól, akkor Larsson mellett legalább ott van nekünk egy másik svéd szerző, Jonas Jonasson, aki A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című, 9 helyen álló "vicces ámokfutásával" próbálta felolvasztani kedélyeinket az év leghidegebb hónapjában.

S ha már poén és komédia, meg kell említeni Bagdy Emőke és Papp János hiánypótló pszichológia tanulmányát is: a Ma még nem nevettem című könyvben a két szerző receptre írja fel számunkra mindennapjaink nélkülözhetetlen elixírjét, az önfeledt és őszinte nevetést.
(inforadio.hu)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések