Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A világ világossága – interjúkötet XVI. Benedek pápáról

A XVI. Benedek pápáról szóló könyv alkalmas arra, hogy a legszélesebb olvasótáborhoz közel vigye a katolikus egyházfő személyét és gondolatait – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a XVI. Benedek: A világ világossága – A pápa, az egyház és az idők jelei című kötet bemutatóján kedden Budapesten. A Duna International és az Új Ember Kiadó által megjelentetett, több mint 240 oldalas kiadványról, amely a Peter Seewald újságíróval folytatott beszélgetés eredményeként született, a bíboros megjegyezte: lehet belőle érezni XVI. Benedek pápa stílusát és személyiségét.

Erdő Péter, aki ajánlást írt a Török Csaba által fordított kötethez, felhívta a figyelmet arra, hogy XVI. Benedek pápa „tipikusan tudós ember, (...) itt viszont egy olyan műfajban nyilatkozik meg, amely a legnépesebb körökhöz szól”. A fordítást dicsérve kiemelte, hogy a vallási fogalmakkal, az egyház és a világ életének mai problematikájával kellő pontossággal és kellő finomsággal bánik a fordító, a magyar szövegben „átjön a mondanivaló”.

Erdő Péter utalt arra, hogy XVI. Benedek pápáról bíboros korában már született interjúkötet A föld sója címmel. „Ez most mintegy a másik fele ugyanannak az egységnek” – fogalmazott, hozzátéve: a pápa az interjú műfajának is ura, személyes stílusa nagyon emberközeli, s „egy kollegiális, egy valóban párbeszédben gondolkodó embert ismerhetünk meg benne”.

Erdő Péter szerint a nagyon széles, nem hívő közönségnek is megnyílik a pápa gondolatvilága a könyvben. Úgy vélte: a magyar közönségnek különösen is szüksége van erre a kötetre, mert egyoldalú képpel rendelkezik a német kultúráról. „A német nyelvű kultúrában van egy olyan katolikus vonulat, amely az utóbbi időben búvópatakként jelent meg itt-ott, amelyet a Szentatya teljes erővel képvisel” – mutatott rá a bíboros, emlékeztetve arra, hogy XVI. Benedek pápa legutóbbi németországi útján megszólalásai során sokaknak felkeltette az érdeklődését.

Tarján Tamás irodalomtörténész kiemelte: a könyvben szerepel XVI. Benedek pápa életpályájának és pápaságának rövid krónikája is. Az interjúkötetből egyebek mellett az is kiderül, hogy a pápának nincs pénztárcája és Churchill után ő is azt vallja: „uraim, csak semmi sport” – jegyezte meg.

Az egyetemi docens rávilágított: a kötetben a pápa szembe mert nézni a közelmúlt botrányaival és a rossz döntésekkel is, ugyanakkor arról is beszélt, hogy milyen sokat tett az egyház az AIDS terjedésének megakadályozásáért, egyebek mellett az afrikai kórházak működtetésével.

Baráz Miklós, a Duna International Könyvkiadó igazgatója elmondta: ez az első olyan könyv, amely kötetlen interjú formájában mutat be egy pápát. Véleménye szerint kemény kérdések is szerepelnek a kötetben, s ezekre olyan válaszok születtek, amelyek által az egyszerű emberekhez is közel kerülhet a könyv.
(MTI)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések