Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Nyári versmondó és színházi táborok a Magyar Versmondók Egyesületével

A tapasztaltabb versmondóknak és színjátszóknak, a hivatásos művészi pályára készülőknek és a legkisebbeknek külön csoportokban indítja Versművészeti Táborát a Magyar Versmondók Egyesülete. Mesebeli környezetben, a Neszmélyi Hajóskanzenben, 2013. július 13-tól 20-ig tart a vers- és színházi tábor. Kinizsi Ottó és Aradi Balázs egykori táborozók, színészek, valamint ismert költők és előadóművészek is csatlakoztak a szakmai csapathoz, akik a fiatalokkal együtt táboroznak. 

Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész-drámapedagógus és Szennik Évi diákszínjátszó-rendező valódi alkotótábort, művészi légkört és komplex képzést ígér, ahol nemcsak a versmondás, a színházművészet és a költészet szakmai fortélyait tanítják majd a táborozókat, hanem az élet különböző helyzeteinek megoldási lehetőségeit is kipróbálják a különböző helyzetgyakorlatokban. 
 
A verstáborok olyan alkotótábort jelentenek, ahol az ország legkülönbözőbb pontjaiból érkező fiatalok azt gondolják, hogy a vers, az irodalom, a színház nem szégyen, hanem segítség. Egy műhely, ahol megtanulhatják az érzéseket kezelni és reprodukálni, a gondolatokat művészi nyelven, hétköznapi módon kinyilvánítani. Észrevétlenül, játékos módszerekkel segítjük a táborozók egymás iránti érzékenységét, problémamegoldó képességét, nyitottságát, kommunikációs készségét, miközben elsajátíthatják a versmondás szakmai alapjait. A táborokban lehetőség van tutajozásra, fürdésre, úszásra is!
Wiegmann Alfréd színházi és televíziós rendező és az Aphonia-Sajtkukacz verszenei együttes is részt vesz a versmondók, színjátszók, művészi pályára készülők képzésében a 34 éves szakmai múltra visszatekintő táborokban, ahol három szekcióban várják a jelentkezőket.
A Versművészeti Szemináriumba érkező diákok, hallgatók hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és a pódiumi jelenlét szabályait ismerhetik meg. Hangképzés keretében légzés- és beszédtechnikai gyakorlatokkal, színészmesterség keretében drámai készségfejlesztő gyakorlatokkal, az előadói attitűd kapcsán a színpadi viselkedés, a koncentráció, a felkészülés és az előadás, valamint a közönségismeret tematikáját ismerhetik emg a táborozók, helyzetgyakorlatokkal. A különböző pódiumi technikák - stílusjegyek, értelmi és érzelmi elemzés, formai megvalósítás, mimika, mozgás, gesztikuláció - improvizációs gyakorlatok és egyéni versmondások kapcsán ismerhető meg és sajátítható el a táborban. A drámajátékok mellett verszenével fejlesztjük a zene és a zeneiség felismerését, a komponálást.
A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely azoknak szól, akik a színházművészetet és az előadóművészetet leendő hivatásuknak tekintik. A színészmesterség mellett klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés folyik a műhelyben, amely nagyban épít a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára. A tábor végén, a csoportos próbákat követően, konkrét darabbemutatót tart a szekció.
A legkisebb korosztálynak rendezik meg a Gyermekversmondó Tábort. A tematikus órák felhőtlen hangulatban, kifejezetten gyerekekre épített módszerek szerint zajlanak, neves szakemberek: művészek és pedagógusok közreműködésével. A kurzus hasznos felkészítést nyújt a különféle iskolai- és egyéb költészeti rendezvényeken való részvételhez, versenyekhez. Mindemellett a tábor a sajátos drámapedagógiai módszertan miatt egyén- és közösségépítő jellegű. A versmondó palánták a tábor végén közös, nyilvános gálaműsort adnak. A kurzus hasznos felkészítést nyújt a különféle iskolai- és egyéb költészeti rendezvényeken való részvételhez, valamint versmondó versenyekhez. A tábor a sajátos drámapedagógiai módszerek alkalmazásával egyén- és közösségépítő jellegű. A versmondó a tábor végén közös, nyilvános gálaműsort adnak.
A foglalkozások a hajón, a Művelődési Házban és a Makovecz-iskola közösségi tereiben zajlanak. A táborok részvételi díjai tartalmazzák a napi három étkezést, a szállást, a szakmai foglalkozások, előadások és fakultatív programok díjait is. A részvételi díjat az iskolák, intézmények és cégek is átvállalhatják!
A szervezők külön oldalt hoztak létre a facebook közösségi portálon Versművészeti Táborok néven. A részleteket a vers.hu oldal közli a Táborok linken, de bővebb információ kérhető a verstaborok@gmail.com címen is.



Reactions