Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Összeesküvés helyett rejtélyek

Kritika | A Holt-tengeri-tekercsek, a gnosztikusok, a Bibliából kihagyott evangéliumok és persze a főbb bibliai alakok nem csak a történészek, de az irók számára is izgalmas kutatói terület, és számtalan lehetőséget rejt magában. Ha ehhez kellő információkkal és jó adag fantáziával felszerelkezve közelítünk, jó eséllyel egy bestseller lesz a végeredmény. 
 
Arizonában lezuhan egy repülőgép, és összes utasa az életét veszti, fekete doboza eltűnik. A helyi serif, Webster Gayle lelkesen segíti a nyomozást. A távol keleten egy angol származású volt katona, Leo Tillman üldöz egy nevet, az egyetlent, amely összeköthető feleségének és három gyermekének 12 évvel ezelőtti eltűnésével. Londonban meghal Prof. Stuart Barlow, és egy csapatjából kirekesztett rendőrnő, Heather Kennedy kezdi el a nyomozást – a haláleset után két héttel. Hogy ezek az egymástól fizikailag igencsak távoli események mégiscsak összefüggnek, arra nem csak az a bizonyíték, hogy egy könyvben szerepelnek. A háttérben ugyanis újra és újra feltűnik egy név: Michael Brand, valamint egymásra nagyon hasonlító, hófehér bőrű, hihetetlen gyorsasággal és precizitással mozgó emberek, gyilkológépek, akik időnként vért könnyeznek, valamint vezetőjük, a sötét bőrű Kuutma.

A könyv szerencsére mégsem válik horrorrá, hanem megmarad az izgalmas nyomozóregény szintjén, ahol az események alakulása lehetővé teszi, hogy az őrmester és a volt katona erőiket egyesítve folytassák annak kiderítését, hogy mi állhat az időközben többszörös gyilkosságok és a feleség eltűnése hátterében. A professzorral egyidejűleg meghal három másik kutatótársa, akikkel az úgynevezett RUM-Kódex fordításán dolgoztak. A nyomozást segíti egy olyan történelemtudós, Emile Gassan, aki korábban visszautasította a Prof. Barlow-val való együttműködést, ám szaktudása révén belekerül a tanúvédelmi programba, és segít felfedni mindazokat a titkokat, amelyek a RUM-Kódexet összekapcsolják a Júdás-Evangéliumával. Ez pedig felfed egy olyan tudást, amely rendkívül veszélyes, és ismerői semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy őrizzék a titkot. Még a gyilkosságtól sem.

Adam Blake regénye tehát mindent tud, amit egy izgalmas összeesküvés-kriminek tudnia kell. Jó a téma, jók a szereplők, jól fenntartja az olvasó érdeklődését, és még a pici csattanó sem hiányzik a végéről. A titkok titka. Ugyanakkor adós maradt néhány információval. Az volt az érzésem, hogy voltak motívumok, amelyeket a regény egy korábbi változatában beleépített a történetbe, majd később a tisztázás során elhagyta, ám a törlés nem lett teljes körű. Ilyen például, hogy a meghalt professzor szobájában a nyomozó talál egy fényképet amelynek a hátán kódok vannak. A könyvből megtudjuk, hogy az ilyen jellegű kódok mire utalnak, de azt nem tudjuk meg, hogy ezek a konkrét kódok konkrétan mit jelentenek, holott azt hihetnénk, hogy ezek segítenek majd feltárni a gyilkos létét vagy tartózkodási helyét. Ugyanígy a halála körülményeiről hamarosan kitudódik, hogy ugyan balesetnek látszott, de valójában gyilkosság volt, ám pontosan nem tudjuk meg, hogy ki és miért ilyen módon hajtotta végre a gyilkosságot.

És különösen zavaró, hogy a történet aktuális szálait ugyan elvarrta a szerző, de érzésem szerint a nyomozás nem záródhatott le ebben a szakaszban, mert az utolsó fejezet eseményei nagyon sok új kérdést és problémát vetnek fel. Azt várnám, hogy lesz folytatása…

A Júdás-összeesküvés a Cartaphilus kiadó gondozásában jelent meg.  A címet magam kissé eltúlzónak találom, mert összeesküvésről igazából nincs szó a könyvben, találóbb lett volna mondjuk a Júdás-rejtély. (A regény eredeti címe: Dead Sea Deception)

Izbéki Petronella írása - 2012. augusztus 13.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések