Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az első nyilvános könyvtár is kinyit Pécsen

Számos múzeum mellett Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit szombaton a baranyai megyeszékhelyen a múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében. A Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épület látogatói 16 és 24 óra között a különleges könyvgyűjtemény mellett megtekinthetik a felsőoktatási intézmény történetét bemutató tárlatot, valamint A nagy világ csodái a fölöttünk való világról című új csillagászattörténeti kiállítást.

A könyvtár udvarán este fél nyolcig napfoltok távcsöves megfigyelésére lesz mód a Magyar Csillagászati Egyesület pécsi csoportjának irányításával, a gyermekeknek kreatív programokat, nyomdázást, könyvkészítést, kódexszínezést ajánlanak a szervezők.

A Klimo György pécsi püspökről elnevezett könyvtár volt az első nyilvános bibliotéka Magyarországon 1774-ben. A 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi könyvtár kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg.
(MTI)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések