Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A Goethe Intézet programjai a könyvfesztiválon

A Goethe Intézet két kiemelt programmal is jelentkezik a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. 2012. április 19-én 18 órakor a két magyar Béke-díjas, Esterházy Péter, Konrád György és a fesztivál díszvendége, Claudio Magris jelenlétében nyílik meg a Német Könyvkereskedők Békedíjának 60 évét bemutató kiállítás. A könyvfesztivál alatt „Ellenvetések” címmel megtekinthető tárlat az irodalom területén megnyilatkozó politikai bátorság kiemelkedő példáit mutatja be.

Az 1950 óta a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár évente átadásra kerülő Békedíjának kiemelkedő szerepét mutatja, hogy a díjátadón elhangzott köszönőbeszédek és méltatások számos olyan vitát indítottak el, melyek jelentősen hozzájárultak a német társadalom fejlődéséhez. 61 ország kiemelkedő alkotói kapták meg eddig a kitüntetést az irodalom, a tudomány vagy a művészet területén létrehozott életművükért. A díj közben maga is kulturális ikonná vált: megtiszteltetésében azok az alkotók részesülnek, akik személyiségükkel és életművüket átható szellemi tartásukkal járultak hozzá a béke és az általános egyetértés eszméjének elterjedéséhez.

Magyarországról 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter vehette át a rangos elismerést. Kettejük és a kiállítás anyagában ugyancsak szereplő Claudio Magris, a Könyvfesztivál idei díszvendége jelenlétében Martin Schult, a Tőzsdeegyesület képviselője nyitja meg a kiállítást. A Német Könyvkereskedők Tőzsdegyesületének koncepciója alapján megrendezett német és angol nyelvű tárlat, melyhez magyar nyelvű kísérőfüzet készült, a Könyvfesztivál teljes nyitvatartási ideje alatt várja az érdeklődőket.

Április 21-én 14 órakor Ákos Doma, magyar származású német író mutatkozik be, aki új regényével idén elnyerte az Adelbert-von-Chamisso Támogatói Díjat. A magát „íróként németnek, emberként magyarnak valló” szerző lenyűgöző és szokatlan kópéregényt írt arról, hogy miként lehet igaznak maradni egy hazug élet során. A regényt 2011-ben a Független Kiadók Könyvdíjára jelölték. Doma a magyar irodalom nemzetközi megismertetésében nagy érdemeket szerzett: Többek között Földényi F. László, Nádas Péter és Márai Sándor, számos díjjal elismert műfordítója is egyben.

Ákos Doma 1963-ban született Budapesten, majd 8 évesen disszidált családjával. Olaszországban egy évig éltek különböző menekülttáborokban, majd Angliában, végül pedig Németországban telepedtek le. A magát „íróként németnek, emberként magyarnak valló” szerző lenyűgöző és szokatlan kópéregénye, a Die allgemeine Tauglichkeit [Általános alkalmasság] fekete humorral és finom nyelvezettel meséli el egy életre szóló barátság történetét, miközben azt a filozófiai kérdést feszegeti, hogy lehet-e igaznak maradni egy hazug élet során. Ákos Domával Wilhelm Droste irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa beszélget. A rendezvény német nyelven szinkrontolmácsolással zajlik, ezt követően a B épület földszintjén, a Német Standon dedikál az író.
(Goethe Intézet–Budapest)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések