Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Ekszpanzió a Magyar Írószövetségben

A Magyar Írószövetség és az

Ekszpanzió Nemzetközi Kortárs Művészeti Társulás
s z e r e t e t t e l    meghívja
2012. április 16-án, hétfőn 16 órára a Magyar Írószövetségbe
(1062 Budapest, Bajza utca 28. – Tel: 06-1-322-8840)

EKSZPANZIÓ XXIV. – „IDÉZET”
tematikájú kiállítás-performanszára
„Fogyó életünk növekvő lázában” rossz a közérzetünk, s egyre elbizonytalanítóbb a jövőbe vetett reménységünk is? Boldogulásunkra, egzisztenciánkra összpontosítjuk minden energiánkat, miközben képtelenek vagyunk felismerni üdvözülésünk tárgyát, lényegét? Mit is mond Hamvas Béla keresztre tett mutatóujjal: ”Minden valódi érték üdvérték, ami pedig nem üdvérték, az az életben is értéktelen, legfeljebb és csupán csak élet”. Élet- és emlékképeink, sorsunk visszafelé olvasata, emlékeink, az „idézeteink”, eposzaink, meséink feldolgozása életünk leglényegibb lélektani folyamatához tartoznak. Arról van itt szó, hogy az örököltek, a megtanultak az idézettek, a fel és megidézések, hogyan épülnek be emléknyomok formájában sejtjeink köztársaságába, személyiségünkbe, alkotásainkba, műveinkbe, verseinkbe etc., egy olyan posztmodern korban, mint épp a miénk? Akkor, amikor divatossá vált évezredek szándékával mások gondolatainak olykor tartalmak nélküli átvétele, kisajátítása, mások szövegeinek újrahasznosítása. Ez az aktus a kialakult helyzetben, ma már olvashatóvá vált, meglehetősen veszélyes is lehet: mű-anyagot, hulladékot „termel”. A módszer a klasszikus alapok ismerete nélkül „szent-káoszt”, értékválságot okoz. Ilyenformán napjainkban a vendégszövegek, a „text-reciklázs”, a „tolvajszintézis”,   hova tovább a „Lop-Art” reneszánszát éljük. Vajon mire jó ez nekünk „életre tévedt egyszeriségünk” valódi értékké, üdvértékké válása szempontjából? Jó-e egyáltalán valamire? Ezúttal erre, az olykor megválaszolhatatlannak tűnő kérdéskörre keresnek válaszokat az EKSZPANZIÓ XXIV. alkotói, a  legutóbbi „VISSZASEJTESÍT”;  a HrAbALiÁnÁk >< „A SöR”,  a ReAnGeLiZáCió = ViSsZaAnGyALíT; az ArcMaszkvalamint a JeL” tematikájú összművészeti  „kísérleteik”  tapasztalatait alapul véve. Most, 2012-ben megkísérlik tovább tágítani a műfajok átjárhatóságának, szintézisének lehetőségeit, a hagyomány és avantgárd összefüggésében az „Idézet” hívó gondolatára folytatva performanszaikat, akcióikat, koncert- és vers-színházaikat, elmélkedéseiket. 
A meghívás Neked is szól, tarts velük az időzített Idézésben!                                         
Kiállítók:
Baksai József, Bálint Zsombor, Bertina Bosch (Nl), Bert Meinen (Nl), Bereczki Kosach Katalin (D) Bálint Zsombor, + Bohár András,Bészabó András, Cs. Nagy Balázs, Csorba Simon, Gaál József, Filep Sándor, Győrffy Sándor, HaÁsz Ágnes, Herendi Péter,Hoffmann Tamás Boldi, Kecskés Péter, Kettős Tamás, Kovács Kristóf, Ladik Katalin, Nikolaj Ivanov (Br), Németh Balázs Kristóf,Németh Zoltán Pál, Olescher Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szatmári Botond, Szécsi András, Wámos Mikwla
Kurátor: Köpöczi Rózsa művészettörténész 
 Kiállítást megnyitja: BOLLÓK CSABA filmrendező
Idézők:
Keuler Jenő: NÉZELŐDVE – Zenei képfüzér Horváth Ödön haikuira
Erdélyi György – Benkő Róbert (nagybőgő)
Kecskés Péter, Konczek József, Marczinka Csaba, Nyírfalvi Károly, Szügyi Zoltán, Zelei Miklós
OPÁL SZÍNHÁZ: Lantos László (Triceps) – Falcsik Mari
Közreműködők:
Laczhegyi Máté (pianino),
Kiállítás-performansz
alkotó-rendezője:
NÉMETH PÉTER MIKOLA
Házigazda:
SZOMBATHY BÁLINT
A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya
és Bohár András Körének elnöke
Folytatás április 25-én, szerdán 16 órától ugyanott
EKSZPANZIÓ XXIV. >< SZIMPÓZIUM
„KÖZÖS EMLÉKEZET – IDÉZET/TEK/– ÜDVÉRTÉK/EK/”
a hagyomány és avantgárd összefüggésében

Előadók:

András Sándor, Boga Bálint, Csáji László Koppány, Fekete J. József, Gaál József,Miklóssy Endre, Németh Péter Mikola,
Szécsi András, Szombathy Bálint és mások

Közreműködik:
Bálványos Judit (szaxofon) 
Ladik Katalin (performansz)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések