Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szobrot állítottak Fábián Ernő közírónak Kovásznán

A kovásznai születésű Fábián Ernő közíró, kritikus halálának 10. évfordulója alkalmából szoboravatót, emlékkonferenciát és könyvbemutatót tartottak pénteken Kovásznán. Az eseményen Németh Zsolt külügyi államtitkár is részt vett. Fábián Ernő 1934-ben született a háromszéki városban, 2001-ben hunyt el.

A sepsiszentgyörgyi középiskolai tanulmányok után a Bolyai Tudományegyetemen szerzett történelem-filozófia szakos képesítést 1956-ban. Illyefalván kezdte tanári pályáját, 1960-tól szülővárosában tanított. A Korunk folyóirat hasábjain közölt tanulmányokat az ismerethalmozás és az önálló gondolkodás helyes arányairól (1969) és a vidéki értelmiségről (1971), ifjúsági sikermodelleket állított fel (1972).

Tájékoztató írásait, könyvelemzéseit világirodalmi szemléit az Igaz Szó, a Hét, a Tanügyi Újság, a Megyei Tükör és a szegedi Tiszatáj közölte. Írásaiban a vidéki helytállás és a korszerű művelődés egyeztetését hirdette, a nemzetiségi kérdés társadalomelméleti megközelítése, az etnikai tudat szociológiája foglalkoztatta. A rendszerváltást követően, a kilencvenes években jeles politikai, kulturális rendezvények szereplőjévé vált előadásaival, hozzászólásaival és újságcikkeivel.

Fábián Ernő munkásságát a péntek délutáni ünnepségen Lőrincz Zsigmond kovásznai polgármester is méltatta, aki ugyanúgy személyes ismeretségben volt vele, mint az emlékére verset szavaló Debreczi Kálmán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze vagy Tiesz Katalin népdalénekes. „Fábián Ernő arra tette fel az életét, kivételes elméjének minden erőfeszítését arra irányította, hogy szolgálja a magyarság közösségének megmaradását” – mondta ünnepi beszédében Németh Zsolt. A kovásznaiak „Ernő bácsijára” sokféleképpen lehet emlékezni – állapította meg az államtitkár –, például úgy, mint a diákok generációit tanító és emberségével, szellemi igényességével nevelő pedagógusra, mint fontos neveléstudományi írások szerzőjére, mint Szabó Dezső, Apáczai Csere János vagy Eötvös József eszmevilágát értő módon elemző irodalomtudósra.

Emlékezhetünk rá a nemrég megjelent naplójegyzeteiből elénk táruló töprengő és vívódó, olykor impulzívan ítéletet alkotó, de önmagát is korrigálni képes értelmiségire, az európai és világméretű távlatokban gondolkodó szellemi emberre – mondta Németh Zsolt. Hozzáfűzte: Fábián Ernő ugyanakkor elkötelezettje volt hazájának, minden idegszálával a magyarság közösségét akarta szolgálni. „Ernő bácsi azonban nemcsak diákok nemzedékeit tanította, hanem a rendszerváltás időszakában szárnyait bontogató fiatal magyar politikusgeneráció meghatározó mesterévé és tanítójává is vált” – emlékeztetett a külügyi államtitkár.
(kronika.ro)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések