Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szabó Jólán: Darazsak

Lehet, hogy a teste már fárad, kevesebbet bír, ám a lelke, az bizony fiatal marad.

Géza barátja a harmadik házasságát nyüvi, de nem biztos abban, hogy ez lesz az utolsó is.
- Megfiatalít, öregem, egy új nő megfiatalít. Ismét lesznek céljaid és meglátod, hogy milyen szép a világ. A kiürült, seízű házasságot el kell dobni, mint egy üres flakont.
Gedeon két évvel ezelőtt még nevet rajta, Géza már csak ilyen. Egyetemista korukban is állandóan a lányok után koslat, minden más csak azt követheti, azért nyugdíjas korára igazán benőhetne már a feje lágya.
A kertben, felesége jóvoltából, virítanak az egynyári virágok. Kellemes innen a teraszról nézni az ezernyi árnyaltú színek kavalkádját, kávét szürcsölgetve, a reggeli nap melegében. Hajnalban rendszerint beindítja locsolást. A kertben négy locsolófej permetezi a pázsitot és a virágágyásokat. Utána alszik két órát és mire felébred, Editke már elkészül a reggelivel. Itt, a teraszon reggeliznek, a kávé után felesége útra kel, vagy az anyjához, vagy a valamelyik gyerekhez megy, éppen kinek van nagyobb szüksége a segítségére. Időnként több napig is távol marad, ilyenkor hazaszól.
Ma különleges nap lesz, ünnepi ebédet főz, inkább estebédet, amit közösen költenek el. A rezsit és a kosztpénzt osztják meg, együtt étkeznek, mennek el a rokonokhoz, fogadnak vendégeket, de az ágyukban egyedül alszanak, éppen két éve.
A kiürült, seízű házasságot el kell dobni, mint egy üres flakont.
Igaza van Gézának.
Nagy törést jelent az ember életében, ha eléri a nyugdíjas kort. Rá kell jönnie, hogy aktív, alkotó élte befejeződik, a főmérnök úr eltűnik, marad helyette az apa, nagyapa és a megunt férj szerepe. Erre nem lehet időben felkészülni. A kora reggeli felkelés beleivódik az életébe. Fél hatkor már indítja a kocsit és megy a városba dolgozni, hétkor a gyárban beindítja a reggeli műszakot, s mire végez a munkájával, mások már otthon vacsoráznak a családdal. Ám neki még haza kell kocsikázni. Otthon várja a meleg vacsora, melyet egyedül költ el, mert az asszonyt és a gyerekeket lekötik a szokásos esti foglalatosságok.
Editke ügyes asszony, a háztartás és a négy gyerek nevelése mellett, hatórás munkát vállal. Könyvelő lesz, aktakukac, nőkkel körülvéve. Hosszú évekig fel sem tűnik Gedeonnak, hogy beszélgetéseik a hétköznapi apró-cseprő családi dolgokra korlátozódnak. Igazán felszabadultnak a barátokkal töltött hosszú hétvégéken érzi magát, amikor nők nélkül, a hat férfi, Géza nyaralójában lazít. Főzőcskéznek, iszogatnak, isznak, kártyáznak és vérre menő vitákban megpróbálják megmenteni a világot. A világ persze nem hagyja magát, hatásukra még csak meg sem változik, attól még ezekből feltöltődnek. Időnként kielemzik, kinek áll közelebb a véleménye a bekövetkező változásokat illetően. Később apró fogadásokat is kötnek, egy üveg konyak a nyertes díja, melyet persze nyomban megisznak.
Harmadik gyereke születése után másodállást vállal, kell a pénz, bővíteni a házat, s megtartani a megszokott életszínvonalat.
A kávéscsésze alján ottmarad a félig olvadt kockacukor. Darázs dong körülötte, nem tudja eldönteni, érdemes-e belemenni a csészébe az édességért, vagy csapda az egész.
Nem mozdul a férfi, kóstolja csak meg a cukrot, ne csak dongjon körülötte. Veszélyes, persze, minden veszélyes, maga élet is az. Bátorság nélkül nincs győzelem. Megijedni, meghátrálni nem szabad. Amilyen váratlanul esélyt kínál az élet, ugyanolyan elánnal képes elzárni a továbblépés esélyeit is.
A cégét eladja az állam, német befektető lesz az új tulajdonos, aki azonnal igazgatói állást kínál Gedeonnak. Hans úgy vezeti fel a kinevezését, hogy abban benne rejlik a jelentős jövedelem növekedés esélye, de a munkaviszonyának megszüntetése is, ha nem fogadja el. Négy iskolás gyerekkel nincs sok mérlegelendő dolog. Utcára kerülni egyenlő az ellehetetlenüléssel. Egyébként is tetszik neki a feladat, hogy átszervezik a teljes termelést, csökkentik a felesleges költségeket, átstrukturálják a termelést a könnyebben exportálható cikkek felé.
Innentől kezdve este tizenegynél korábban nem ér haza. Havonta egyszer két-három napot Németországban tölt. A gyerekeivel főleg hétvégeken beszélget, bepótolandó az előző öt nap kimaradásait. Észre sem veszi, hogy egy idő után már nincsenek megbeszélendő témák, valamilyen módon minden megoldódik a véleménye nélkül is. Csak a pénzt kell biztosítani az egyetemi tanulmányaikra, a külföldi nyelvtanulásukra, a házasságkötésükhöz.
A darázs bemerészkedik a csésze aljára és nyalogatja a cukrot. Egyre bátrabb, repül egy kört, majd ismét visszatér. Jól lakik, elrepül.
Gedeon rágyújt. Rászokik a dohányzásra, amikor Hans bejelenti, hogy felszámolja a magyarországi gyárat, pedig igen hatékonyan működik. Csakhogy a németországi gyárának fejlesztéséhez akkor kap nagyarányú állami támogatást és EU hitelt, ha bővíti a termékek körét.
Utolsóként kerül az utcára, azaz számára két évre megfizeti Hans az előnyugdíjazásához szükséges járulékot.
Abban az évben végez az egyetemen a legkisebb gyereke is.
Visszatér a darázs, de már nem egyedül. Mindketten lakmároznak a maradék cukorból. A férfi óvatosan letakarja a csészét a csészealjjal. Kihallatszik a darazsak kétségbeesett zümmögése.
Ketten maradnak a feleségével a hatalmas családi házban, és alig két hét együtt töltött idő után mindketten rájönnek, Istenem, nem ilyen lovat akartam. Harmincöt évi házasság kevés ahhoz, hogy ismerjék egymást.
Napi vitáik rettentő horderejűek. Naponta vegyenek kenyeret, vagy elég heti háromszor a közértbe menni, esetleg jobb, ha havonta egyszer a multinál megvesznek mindent, a hústól a zöldségekig, a vegyszerektől a kenyérig, lefagyasztják és akkor veszik elő, ha kell. Editke korán lefekszik és zavarja a televízió, melynek adásait, csatornaváltásokkal, Gedeon képes hajnalig nézni. Végül megosztják a lakást, a férj a földszinten, a feleség az emeleten lakik.
Gedeon kiengedi a csészéből a darazsakat. Éljenek. Ha elpusztulnak, neki attól nem lesz jobb a sora. Egyébként is, minek ártson, ha használni nem tud.
Elmosolyodik. Ez már a nyugdíjas éveinek köszönhető.
Fogalma sincs, hogyan működik a falu élete, hogy mindenki mindenkit ismer, segítik egymást az emberek és nem patikamérlegen mérik, ki kinek tartozik kisebb-nagyobb szívességgel. Tiszteletben tartják mások szokásait, alkalmazkodnak is hozzá, ha csak lehet.
Gedeon fél év alatt több barátra tesz szert, mint korábbi életében összesen. A gyermekei is kezdik érteni és értékelni, hogy a jelenlegi helyzetüket apjuk biztosította anyagi javaknak köszönhetik. Naponta beszélnek vele skypon vagy telefonon. Gedeon naprakészen ismeri gondjaikat és örömeiket, jobban, mint Editke, akivel pedig gyakrabban találkoznak személyesen is.
Hanem, egy férfi hatvankét évesen is férfi, s nem csupán azért, mert annak született és nadrágot hord.
Gedeon szeretetre, testi szerelemre vágyik. Ábrándozik, dédelgeti a gondolatot, hogy valaha talál még egy kedves nőt, akibe beleszeret, aki viszontszereti, akivel még közös boldog évek elé nézhetnek.
Erre esélye sincs, hiszen amint kiteszi lábát a kapun, máris tudják a faluban, hogy indul valahová, sőt, azt is, hogy hová megy.
Délelőtt, tréningruhában, csak Bódoghoz mehet, aki tapasztalt parasztemberként apródonként megtanítja, hogyan kell a két sor szőlőlugast metszeni, permetezni.
Ha farmerben indul útnak és balra fordul, csak kenyérért megy a sarki kis boltba, ha meg jobbra, akkor az áruházba tart nagy-bevásárlásra.
Délután öltönyben a gyógyszerészékhez igyekszik, tarokkozni.
Kocsiba akkor ül, ha a városba megy a gyerekeihez.
Ami nagyon fontos, mindenkivel szóba áll, lehet vele jókat beszélgetni, akár a postán is, sorban állás közben.
Ideje elmosogatni, odatenni az ebédet, fel kell hívni Olgát is, Pétert is, az unokáinak tréfás feladatokat küldeni az interneten. Dolog az van, keresni sem kell.
A mosogatás gyorsan megy, csak be kell tenni a gépbe.
Marha fartőből készül a húsleves, sok zöldséggel, a második meg csülökpörkölt, krumplival. Desszertnek puding lesz, tejszínhabbal.
Tíz órakor talán már nem zavarja Pétert.
- Szervusz, Péter!
- Szervusz, Gedeon! Jó hírem van, Hans aláírta az adásvételi szerződést, már átutaltam a pénzt is, a földhivatalhoz is benyújtottam. Holnaptól költözhetsz, csak előtte szólj a gondnoknak, hogy a birtokba adásról vegyetek fel jegyzőkönyvet.
- Tudtam, hogy gyors vagy, de ennyire! Nagyon köszönöm. Nem maradok adósod.
- Tudom, egy percig sem kételkedtem. Edit asszony már tudja?
- Ma akarom megmondani.
- Mikorra tervezed a költözést?
- Holnapra.
- Öregem, te sem vagy lassú!
- Sohasem voltam az.
- Olga sem tudja, ugye?
- Neki holnap mondom meg.
- Sok sikert, barátom!
- Köszönöm. Minden jót neked.
- Neked is!
Ideje felhívni Olgát, az ötvenes, csinos nőt, aki fél éve rabláncon tartja a szívét. Közvetlen, barátságos, a világon mindenről lehet vele beszélgetni és kiváló szerető. Elég rágondolni és máris pezseg a vére.
Vége a lopott óráknak, az alibi gyártásnak, holnap beköltözik a városba.
Az ebéd elkészül.
Pakolhat. A bankkártyán, a kocsin és a ruhaneműin kívül csak a festményeit viszi magával. Editkének hagyja a házat, berendezéssel, felszereléssel együtt. Végül is a gyermekei anyja. Felelősséget érez iránta, hiába múlt el a szerelem.
- Matolcsy úr? Jó napot kívánok. Vajda Gedeon vagyok. A lakás átvétele ügyében keresem.
- Üdvözlöm, Vajda úr. Hívott az ügyvéd úr, már vártam a hívását. Holnap lenne aktuális a birtokba vétel, ugye?
- Igen, ha önnek is megfelel.
- Természetesen megfelel. Tíz órakor?
- Rendben, ott leszek.
- Viszontlátásra!
- Viszlát!
Négy szoba hallos polgári lakás, a belváros közepén. Ha jönnek a gyerekek, akkor is elférnek. Megváltozik a világ. Mekkora örömet okoz majd Olgának, hogy nem csupán heti két alkalommal találkoznak, hanem együtt lehetnek éjjel-nappal. Azaz nappal még nem, mert a csinos, jó kedélyű asszony még aktívan dolgozik.
Nem, mégsem hívja fel Olgát, inkább szokás szerint skype-on beszél vele, majd úgy este tíz felé. Holnap úgyis találkoznak, mert kedd lesz. Legyen kellemes meglepetés, hogy már nála maradhat, reggelig. A bútort is közösen veszik meg, még ezen a héten. Bízik az új asszony ízlésében. Olga a gazdag, gyermektelen özvegyek életét éli. A legújabb divat szerint öltözködik. Gazdasági igazgató egy multinál. Naprakész a politikában és a gazdasági kérdésekben. Élmény vele a beszélgetés.
Erről eszébe jut, hogy a gyerekekkel is el kell beszélgetni. A két lány külföldön él, a két fiú pedig az ország túlsó végén kap állást.
Csoda jó dolog ez az internet. Naponta beszél velük, skype-on. Láthatja az unokákat is, anélkül, hogy kimozdulna a házból.
Gedeon úgy érzi, hogy pezseg a vére, mint húszéves korában. Ruganyos léptekkel a garázsba siet. A kocsija csomagtartójában szunnyadnak a csomagolóanyagok és a kötöző spárgák. Ha lehajtja a hátsó üléseket, akkor minden belefér, amit magával akar vinni.
Három óra alatt a kocsit sikerül úgy megpakolni, mint még soha nem sikerült.
Gedeon a jól végzett munka fáradtságával zuhanyozik. A meleg víz kellemesen simogatja a testét. Orra megtelik a bőven magára kent tusfürdő illatával. Őszintén elmond mindent a feleségének
Tiszta ruhát vesz fel.
A nap már nyugatra tart, kissé hűl a levegő. Igazán kellemes lesz a vacsora a teraszon. Virágot szed és kristályvázában a megterített asztal közepére helyezi.
- A kiürült, seízű házasságot el kell dobni, mint egy üres flakont.
Géza szavai ott dobolnak a lelkében. Hiába van igaza a barátjának abban, hogy kár lenne fenntartani egy kiürült házasságot, tönkre téve egymást, azért egy harmincöt éves életközösséget stílusosan, békésen kell befejezni. Méltó módon, hangos szó, és minden harag nélkül.
Őszintén elmondja a feleségének, hogy ma is nagyon szereti és tiszteli, mint a gyermekei anyját. Továbbra is számíthat rá, csak szóljon és jön, elrendezi a dolgokat, ha kell, anyagilag is segít. Ám értse meg, hogy szerelmes, talán életében utoljára érinti meg valaki a szívét. Nem tudni, hogy mennyi van még hátra, az biztos, hogy sokkal kevesebb év, mint ami mögötte van. Editke még ma is csinos, kívánatos asszony, olyan, aki minden ujjára talál férfit magának.
A virágok édes illatára visszatérnek a darazsak. Kettecskén köröznek a csokor körül.
Gedeon mulat rajtuk. Lám, ők is párban járnak.
Megcsörren a telefon.
- Szervusz, szívem. Elkészült vacsora? Kérlek, három főre teríts, mert vendéget hozok. Puszi.
Editke meg sem várja, hogy válaszoljon a férje.
A harmadik teríték semmiben sem különbözik a másik kettőtől, mégsem illik oda. Legalább is úgy érzi, szertefoszlik a békés, kettesben töltendő búcsúest illúziója.
Megiszik két dupla konyakot.
Tíz perc múlva ezüstmetal Honda gördül be a kertkapun.
Editke egy ismeretlen hölggyel érkezik, legalább is Gedeon innen nem látja jól a vendéget. Mégsem fogadhatja rövidnadrágban, beszalad a házba átöltözni.
- Gyere, bátran, nem lesz semmi baj. Meglátod, milyen jó fej a férjem. Megérti a helyzetünket. Bizonyára ő is szenved, hiszen két éve egymáshoz sem értünk. Nézd csak, a teraszra terített a drága. Foglalj helyet. Iszunk egy pohár konyakot? Úgyis itt alszol, mától itt a helyed. Nem kell többé bujkálni.
Gedeon immár farmerban, nyitott ingben kilép a teraszra. Megcsapja a vendég parfümjének illata. Olga illata van.
- Szervusz, drágám, gyere, bemutatom a kedvesemet.
Feláll a vendég, megfordul.
A férfi képtelen megmozdulni.
Olga áll vele szemben.
A feleség csak mondja a magáét.
- Nézd, drágám, mi már az ágytól elváltunk, ideje az asztaltól is. Mától Olgával élek. Holnap hozzá költözök. A bankkártyán, a kocsin és a ruhaneműn kívül csak a festményeket viszem magammal. Neked marad a ház, berendezéssel, felszereléssel együtt. Végül is te vagy a gyermekeim apja.
A kiürült, seízű házasságot el kell dobni, mint egy üres flakont.
Gedeonban forr a düh és a gyűlölet. Megcsalják, megalázzák, orvul hátba támadják! Hogy mernek vele így viselkedni?!
Előre lép két lépést. Emeli kezét, de nem kézfogáshoz.
Egy másodperc alatt kiosztja a két pofont.
- Takarodjatok a szemem elől, ribancok!
A virágcsokorból felrebben a két darázs és észt vesztve, hangos zümmögéssel elmenekül.
Gedeon, mint egy lassított felvételen, bemegy a házba, felveszi a laptopját és a táskáját.
Olga vár, Olga vár, Olga vár...az olgavárban....
Közel száznyolcvannal száguld. Dolgozik benne a konyak.
Olga vár, Olga vár, Olga vár...
Az olgavárban fiatal, negyvenes férfi nyit ajtót. Fürdőköpenyét fél kézzel összefogja meztelen testén.
- Drágám, biztosan a házmester jött a közös költségért - hallatszik bentebbről a szeretett nő hangja.
Fut lefelé a lépcsőn, nem számítanak az emeletek.
A kocsi kesztyűtartójából kikotor fél tábla keserű csokoládét. Már az sem ízlik, csak úgy ledobja az anyósülésre.
Padlógázzal indul, maga sem tudja milyen cél felé.
Valami furcsa, ismerős zajt hall.
Két darázs zümmögve köröz a csokoládé körül.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések